Sunday, June 23, 2013

Jerebu di luar, jerebu di hati, jerebu di otak

Assalamualaikum,
selamat sejahtera..

Malas nak menulis sebarang puisi yang tak berapa nak indah. Otak dah berkabus sangat.

Musim-musim gersang dan jerebu yang pilu ni tak membantutkan rasa nak happy selalu. Alah, rileks la.. jerebu je, dah bertahun kita lalu situasi begitu. Kepala bana kau. Ehh. Maaf agak kasar. Tapi takpe, betullah tu.. Cukup-2 lah dengan jerebu dekat luar, kau tak payah nak mengada tambah-2 jerebu dalam hati bagai.

Dah. Aku nak hentikan segala benda yang aku mengarut kat atas tadi.

Sekarang ni, dek jerebu yang semakin menebal dan mengganas, tekak ni dah perit semacam, mata ni pedih tak payah cakap. Pedih sebab kena asap, pedih jugak sebab tak dapat melihat keindahan langit yang membiru. Sobs.

Hati pun dah mulai mengada nak join jerebu sekali. Malam ini adalah malam bermulanya aku bersendirian tanpa ditemani roomate. Roomate ku akan pulang ke kampung halaman stelah berhempas pulas untuk final ni.

Nampak je di luar aku gagah perkasa, tapi jerebu dalam hati and otak ni dah sama tahap macam di Muar. Ye darurat. Sampaikan apa yang aku baca untuk paper seterusnya, satu huruf pun taknak menjengah masuk. Tengah menangis ni. Serius. Tak tahu nak buat apa.

Nak mengadu menangis.
Dikatanya lembik la.
Tak gigih langsung.
Tak tabah.
Takde wawasan.
Alah sikit je tu ujian pun nak merengek, cuba duduk kat syria.

Oke oke. Fine. Tak mengadu.

Jadi disimpan ajelah sampai naik berjerebu dah hati ni.

Takpelah.

Ciao. Malas nak menaip dah datang. So, aku klik publish je.






Wednesday, June 19, 2013

Terngiang-ngiang

Cuba dengar lagu Neil Sedaka,
dengar sekali,
menarik hati,
dengar kali kedua,
kau senyum tak henti,
dan kerana kali kedua,
buat aku mahu mendengarnya berkali-kali.


"You are the answer to my only prayer,
you are an angel from above,
I was so lonely till you came to me
with the wonder of your love,
I don't know how I ever lived before,
You are my life my destiny,
oh my darling, 
I love you so,
You mean everything to me..

If you should ever ever go away,
There would be lonely tears to cry,
the sun above would never shine again,
there would be teardrops in the sky,
so hold me close and never let me go,
and say our love will always be,
oh my darling, 
I love you so,
You mean everything to me..."


You mean everything to me - Neil Sedaka -

p/s : pertama kali dengar dalam kereta dengan ibu,
sudah tentulah radio Klasik Nasional.




Tuesday, June 18, 2013

Apa jadi?

Tak tahu apa masalah blogger.com
semua gambar dalam blog aku satu pun tak boleh buka, tak display langsung pun.
Malas aku nak melayan. Lantak kau lah.
Ada hal yang lebih penting yang perlu aku fikir dalam-2.

Contohnya hal diri aku yang tak balik-2 lagi dari alam fantasi.

"Hoi! Baliklah! kau dah plan macam-2 untuk gap seminggu ney, takkan nak blah tinggal aku sorang, terkontang kanting mengadap nota-2 yang tak ada daya aku nak memahamkannya ni!."

bermonolog sendiri yang hampir saja buat aku luahkannya guna mulut zahir.








Teori

The order of nature,
The order of life,
Rantai juga siratan makanan,
Evolusi kehidupan juga pertumbuhannya,

Jangan lupa,
andai berlebihan akan ada peristiwa
membawa kembali keseimbangan,
Jangan lupa,
rate of mortality yang sama dengan rate of fatality
itulah yang membuat dunia ini stabil.

Jika ramai nyawa yang tergadai,
kau harus tahu,
nyawa itu dibayar dengan nyawa,
jika satu mati,
satu lagi lahir,
jika beribu yang pergi,
kau perlu sedia untuk kedatangan lagi beribu yang hadir,

kau cambahkan nilai cinta, nilai ilmu,
nilai yang tak ternilai pada nyawa yang bakal bertamu,
kenapa perlu kau menangisi,
memarahi kejadian yang sudah tuhan suratkan
sebelum kau diciptakan lagi?

Kau bodoh?
Atau kau tuli?
Kau tak reti fikir?
Apa guna akal yang mengalir,
tapi cuma digunakan pada buku 
dan formula berselirat yang dikatakan ilmu,

Buka mata,
buka hati,
buka minda,
kau takkan mati jika cuma kaitkan
apa yang kau study
dengan hidup yang kau tak tahu apa bakal terjadi.

Sini,

Pernah dengar?
"sekiranya populasi manusia melebihi keupayaan membawa,
populasi itu akan menjunam"
ini susunan kehidupan,
ini susunan alam,
yang telah disusun strategi oleh tuhan,
jangan banyak menyoal lalu mempertikai,
kau perlu menyoal dan mengambil tindakan,

Kan semua sudah diajar,

Setiap yang berlaku ada hikmahnya.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...