Friday, November 23, 2012

Comel sungguh kawan aku

Bismillah
Assalamualaikum.


Bangun je pagi. Tengok skrin telefon bimbit untuk tengok jam berapa. Tiba-2 terpapar, "1 new message"

Bukak.

Oh dari cik Ayu.Mira

Baca ayat pertama.. berkerut-2 dahi.
Teruskan lagi membaca.. tersedak terus.

Mesej yang mengandungi...pesanan dan cadangan.

After dgree you kena nikah cepat-2, nanti ade org jaga you.. amin!
Kesian you, sakit je...ibu jauh, at least husband ada di sisi..

Aishamira.. ape kau ney.. =.="

Bayangkan aku baca mesej ney dalam keadaan mamai dan masih mengantuk serta separuh sedar.

Bila baca lagi sekali dalam keadaan yang sepenuhnya sedar.
Sumpah lawak.
bagus-2. Baca mesej kau pagi-2 terus ceria aku..kelaka la kau.. comel pun ade gak.
Thanks sebab risau pasal aku..

Aku oke.. In shaa Allah... =D
sayang kau..



p/s : kadang-2 ayat nak menggembirakan hati lebih sedap didengar. At least boleh buat kita lupa yang kita sedang bersedih





Saturday, November 17, 2012

Gerak gempur hari kedua.

Bismillah
Assalamualaikum.

Semua entry gerak gempur adalah untuk hari semalam-nya. Kenapa?
Kerana latihan aku habis jam 12 lebih. Maka aku tak sempat a.k.a malas nak update terus.
Takde idea menulis waktu itu.

Hasil gerak gempur.

Semalam, Jumaat : 16 November 2012

Pagi hingga jam 2.30 petang

Perah otak untuk gaya.
Yes. perah sampai dah tak boleh nak perah.
Formation.
Gerak tangan.
Gerak badan.
Semua kami perah.

Polish. Takdela polish sangat sebab ade je yang tak ingat. Harharhar.
Walaupun takde latih vokal sangat tapi, rupanya memerah otak dah cukup buat aku dan yang lain sangat exhausted. Tak tau kenapa. Serius. Ini bukan cerita tipu. Oleh kerana Fareha takde pagi tu, maka harus polish sendiri punye then baru ajar dia. Kerja keras berlipat ganda harus dimulakan dengan diri sendiri.

Malam

Aku tak puas hati.
Aku langsung tak perform betul-2.
Aku langsung tak bley nak fokus.
Kenapa?
Sebab tiba-2 pulak hidung aku buat masalah.
Tiba-2 pulak lendir-2 dalam salur pernafasan (ehh yeke) ney mula bertindak. =.="
Redha jela.. Maaf Abg Andy. Semalam sangat teruk.
Walaupun Abg Andy tak cakap, tapi aihhh aku dah rase pun. Dan itu sangat men-down kan aku.
Tapi takpe...hari ini masih ada. Bersedia dengan ubat. InsyaAllah hari ni takde masalah apa-2.

Pesanan Abg Andy :

Sila nyanyi dengan relax. Sebab lagu yang dia buat untuk kami sesuai dengan suara kami. Jadi jangan terlalu tak relax dan push untuk keluarkan suara macam Zinnirah. Bhahahaha. Oke. Yang ini agak kelakar. Eh, ke aku je yang rasa macam tu. Bukan ape, tibe-2 terasa macam betul. Suara mereka sangat matang wooo! Suara kami? hahahah tak tau. Terletak pada telinga org yang mendengarnya. Kata Abg Andy, kitorang kena nyanyi lagu ney sweet-2 je. =D

Tapi haruslah dinamik kan. Jangan nak mengadala masuk FNK nyanyi suara macam makcik-2 atau nyanyi macam tengah menyanyi kat karoke jamban. Tolong sikit. Buat malu je.

Oke enough pasal update semalam.
Pagi ney jam 9 start bengkel nasyid FNK.
Bangun awal untuk prepare mental aku yang dah destructed sejak semalam.
Tidur malam tadi sangat tak khusyuk.
Aku tak faham kenapa semua benda yang aku nervous harus menjengah masuk dalam mimpi. =.="
Ye serius, aku mimpi pasal bengkel semalam. Aku pasti, malam tadi aku tidur dengan sangat bersepah. Ehem, maksud aku kejap-2 pusing kiri, kejap-2 pusing kanan, kejap-2 terlentang, kejap-2 meniarap, kejap-2 mengiring dengan berturut-2 dengan kelajuan yang laju. oke ney over.
Paling tak boleh blah. Aku mimpi aku nyanyi lagu ape ntah dalam bengkel tu, bila tersedar rupanya aku nyanyi lagu alarm phone aku. Ngeng! Ehh ke aku mimpi bunyi alarm aku? tak kisahla.


Bangun pagi-2 jugak buat aku dapat menikmati proper breakfast dalam bilik.
Selama ni langsung tak berkesempatan.
Semoga hari ini dan esok dipermudahkan.

Sekian.


p/s : tertanya-2 apakah yang sedang dilakukan oleh saudaraku di Palestin pada waktu, jam, detik dan saat ini. T_T




Friday, November 16, 2012

Gerak gempur hari pertama

Bismillah
Assalamualaikum

Hasil gerak gempur hari pertama semalam.

1. Sila mithali.
Ya, aku pun rasa aku takde kelembutan ala mithali macam lagu tu. Aihh susahnye nak jadi lembut dan sopan dan santun dan mithali.. Serius. On the way nak belajaq ney.

2. Sila project suara part "maka..."
Haha, maaf la suara saya walaupun dah project tetap jadi lembek kalau bawak part rendah. Takpe-2 saya cuba lagi dengan lebih semangat dan tawadduk kalau sampai berpeluh-2 pun tak ape. InsyaAllah.

3. Sila kekalkan energy.
Hahah yang ney diakui, mungkin sebab terikut dengan key. Bila part tu rendah maka aku pun directly proportional ter-lembek jugak

4. Sila berkomunikasi.
Ini adalah pengajaran hasil kesalahan kami satu kumpulan. Ya, sepatutnya kami berusaha mendapatkan tempat untuk bengkel dengan lebih keras lagi. Tapi disebabkan ada sedikit salah faham, di mana masing-2 tak tahu siapa yang in-charge atau siapa yang pegi cari atau juga mungkin kerana masih baru serta kesalahan tidak memberitahu coach awal-2 akan masalah yang dihadapi, maka tempat tak dapat dicari. Ya Allah harap-2 hari ney dapat kata putus. Dan aku sebagai org yang terlibat sangat-2 rasa bersalah. T_T Ini serius. Rasa bersalah. Tapi tak boleh nak salahkan diri sangat sebab semua tu dah berlaku. Dan harus diambil pengajaran.

5. Sila bekerjasama.
Ya. Jangan serah pada satu orang untuk buat kerja. Yang lain harus bantu. Ini juga pesanan dan teguran Abg Andy.

6. Ini bukan tempat berlawan.
Diakui kami ada 4 kumpulan dibawah satu kumpulan induk. Walaupun bersaing di pentas, tapi sewaktu latihan, harus bersama. Saling bantu membantu mana yang patut. Kalau ada yang salah sila betulkan. Berlawan hanya di atas pentas. Ini bukan masa untuk tunjukkan siapa yang hebat siapa yang kuat. Yes, Setuju. Tapi belajar untuk jadi hebat macam dorang takpe kan Abg Andy? hehehehe

7. Rapatkan jurang.
Cipta chemistry antara ahli kumpulan. Pesanan ini khas untuk Husna, kumpulan aku. Kenapa? Kerana kami ada ahli baru iaitu Kak Mira dari kolej satu. harus lebih mesra. Walaupun kami memag mesra kat dlm mesej. Bhahaha. Tapi mungkin sebab jarang jumpa, maka agak terkekok sikit disitu. Dari segi komunikasi kami tiada masalah. Ahh tak kire harus cipta bond antara kami. Tak kirela van der Waal forces ke, hydrogen bond ke, covalent bond ke, ionic bond ke, atau apa saja bond. Ia harus DICIPTA.


Sekian. Update gerak gempur hari pertama. (Semalam, Khamis : 15 November 2012)






p/s : bukan senang nak bekerja satu kumpulan kalau ada miss-communication. Oh ye, sila fikirkan gaya yang elegan dan bukan terlalu sekolah. perah otak!


Thursday, November 15, 2012

Gerak gempur bermula

Bismillah
Assalamualaikum

Aku sudah pulang ke UM terchintun. =.="

Ya sudah pulang ke UM, bukan untuk suka-2. Ini serius punya bisnes. FNK, Festival Nasyid Kebangsaan yang bakal diadakan di SABAH, menunggu kehadiran kami ke sana.

Dengan membawa harapan yang tinggi. InsyaAllah. Akan aku dan kawan-2 cuba buat yang terbaik. No No No. Bukannya senang. Susah nak buat yang terbaik ney kalau takde usaha dan gerak gempur yang betul-2 ampuh. Silap-2 sampai di medan terlucut semuanya. Bukan terlucut baju dan sebagainya, tapi terlucut segala semangat dan segala persiapan. Nehi nehi. InsyaAllah takkan berlaku. InsyaAllah.

Sepatutnya aku pulang semalam, tapi atas sebab-2 tertentu yang memang munasabah, maka aku tangguh ke hari ini. Maka malam ini bermulalah gerak gempur yang sememangnya mendebarkan dan menggeramkan aku nanti. Bukan geram apenye.. Aku dengar grup senior sangat hebat dan kuat.

Ahhh! Peduli apa aku dorang hebat. Kalau dorang boleh kenapa aku tak boleh?!
Nampak tak? nampak? betapa aku sangat geram dengan dorang yang hebat tu.
Lepas dah di-brain wash secara halus oleh ibu dan dengan semangat baru. Aku tak pedulilah kalau kalian hebat. Sebab dengan kehebatan kalian buat aku sangat membara nak kalahkan kalian.

No.
Bukan kalahkan. Itu bukan perkataan yang sepatutnya. Perkataan yang sepatutnya, SETARAF atau mungkin LEBIH BAIK SIKIT..

Sekarang ni aku jela yang membara-2. Aku harap sangat ahli kumpulan aku merasakan benda yang sama. Tolonglah jangan lemah bila lihat mereka sangat hebat. Kita harus jadi sama hebat.
Padam. Sila padamkan segala suggestion negatif kepada diri. Sila padam sebelum dia menjadi duri dalam diri. Sila buang dan padam serta delete dan destroy segala kata-2 si penakut yang semakin penakut dalam hati tu.

Kita harus BANGKIT!!!!!

Oke nampaknya aku dah terlalu semangat.
Lebih baik aku simpan dulu untuk malam ney.
Dan aku harap kawan-2 aku tidak spoilkan mood semangat aku.
No. no. Aku dah berazam dan berjanji pada diri untuk tiada sebarang kesalahan major dalam latihan malam ini. Dan tiada sebarang ulangan by part yang boleh menjatuhkan semangat aku yang terlalu banyak kali.
Aku tak kisah pun kalau ulang-2. Tapi kalau dah satu jam lebih ulang tempat yang sama, kau tak rasa macam nak hentak kepala kat dinding ke? Pehhh! aku bukan hentak kepala je, nak korek anak tekak repair-2 sikit pun ade. =.="

Aku dah geram ni.
Setiap kali ulang-2 part dulu mesti aku akan terdengar bisikan dari personaliti dalam minda aku berkata,
"Kenapa kau sengal gila, benda camtu pun salah buat jugak ke Cik Aimi oiii. Dah banyak kali kau ulang ney"

Dan aku sangat tak puas hati bila aku buat salah.



Sekian.



P jerit pada S : Semoga berjaya dan terus bersemangat! Untuk menaikkan lagi semangat, buat update pasal latihan setiap hari. Ambik kau retis sangat!





Tuesday, November 13, 2012

Happy tak happy

Bismillah
Assalamualaikum

Petang tadi bercerita dan mengadu pada ibu.
Lalu aku mendapat kata-2 ini.
Akak tak happy dalam hidup, and tak happy dengan apa yang akak buat. Sebabtu akak selalu lemah selalu sakit-2. Puncanya, berusaha terlalu kuat untuk senangkan hidup org lain and happykan dorang. Yang paling utama, akak menurut je apa yang disuruh walaupun tahu badan sendiri tak mampu terima lebih daripada yang sepatutnya.
Aku....

Cuma mampu terdiam.

Dalam hati berkata : Ya, memang aku tak happy.

Pesan ibu :
Naik cuti ney, betulkan semula kehidupan dan cara uruskan diri. Cuba jalani/hadapi hidup ney macam masa budak-2 dulu. Happy walaupun banyak dugaannya.
Dan aku akui,
kehidupan aku zaman sekolah lebih bagus dan lebih baik. Tak banyak unsur negatif yang mengganggu.
Selalu positif dan selalu fokus pada goal yang aku nak.


Taknak menyalahkan situasi sekarang. Aku cuma mampu mengubahnya. And terus kuat serta istiqamah dalam perubahan yang bakal diusahakan.




Sekian.



Pesanan P kepada S : Semoga usaha mengembalikan kegembiraan hidup akan berjaya dengan jayanya.. InsyaAllah.
 

Sunday, November 11, 2012

Contest I Choose To Wear Hijab

Bismillah
Assalamualaikum..

Tengah-2 takde idea nak update entry apa dalam blog ney..
Tiba-2 jumpa satu contest. Saja nak try nasib. Dah lama aku tak join contest-2 ney.. Kire sekarang baru terbukak hati nak join. Alah, saje-2 je.. =)
So here we are!




Setelah dibelek-2 blog semua peserta. Amboyh bukan main hebat dan lawa-2 semuanya.
Siapa lah aku pacal yang hina. Cewah!
Oleh kerana aku jenis yang tak berapa suka nak ambik-2 gamba.. *mood ambik gmba dtg kadang-2 je* So, tak banyak gamba aku dalam collection sendiri, banyak gamba org jerrr.. hahaha

Aku pertaruh gambar yang tak seberapa ney.




Neway.. gamba-2 ney diambil on the same day..

Nampak tak betapa poyonya aku letak dua gamba terus.
Sumpah, terasa gedik kejap.


Nak tau lebih lanjut pasal contest ney bolehlah
ke SINI

Hadiah dia menarik.. thats why la I join.. hahah. Oh ye, contest ini untuk gegirls jeee..

Sedikit kata-2 : 

Yes, we may look beautiful wearing Hijab with so many style available out there, but always remember and ask ourselves, why we wear Hijab, adakah untuk orang puji kita cantik? Adakah untuk sekadar cukup syarat? Atau adakah untuk melindungi diri dari aib dan mengelakkan diri dari menjadi fitnah?
Yes, niat itu membezakan semua orang yang berhijab.
Asalkan Allah dan kita tahu tujuan asal kita...
To cover your aurat not to show how beautiful you are with so many hijab style.
Being beautiful...is a bonus! Alhamdulillah.. =)

We want to gain LIKE from Allah,
NOT from Non-Mahram..


Stay cute stay secure.. 

Sekian.


=)

Thursday, November 8, 2012

BANGUN

Bismillah
Assalamualaikum

Bangun dari tidur.
Bangun dari pembaringan
Bangun dari mimpi lena.
Bangun dari alam bawah sedar

Jika tiada lagi kata BANGUN itu.
Apa lagi yang mampu kau lakukan?
Di saat tiada lagi istilah BANGUN,
mengertilah, kau takkan bangun lagi dari tidurmu,
kau tak mungkin bangun lagi dari alam bawah sedarmu.

Waktu itu, doa dari mereka yang kau harapkan.
Amal sepanjang perjalanan hidupmu yang menjadi peneman.
Kalau kau mampu putarkan masa?
Buang saja angan-2 itu.
Kerna kau tak mungkin mampu,
malah takkan pernah mampu.
Masa itu satu-2nya yang telah Allah tetapkan untuk terus berjalan dan tidak menoleh ke belakang.

Masa itu sesungguhnya terlalu suntuk.
Kau takkan tahu bila masanya untuk kau terus tidur panjang.
Selagi kau bernafas, bersyukurlah kerana kau masih mampu bangun pagi,
melihat matahari terbit, dan menghirup udara, juga melihat dunia.

Kau tak mampu untuk membayangkan,
andai suatu hari nanti..
Kau bangun, kau melihat kegelapan,
melihat dirimu di pembaringan.
melihat segala yang pernah kau lakukan,
umpama melihat layar perak di hadapan.

Waktu itu....
Sedarlah,
sebenarnya...kau sudah TIDAK BANGUN lagi dari lenamu.
Kau sudah meninggalkan dunia yang kau agungkan dulu.
Kau sudah melepaskan persinggahan yang kau nikmati dulu.
Sekarang, hadapilah alam kekal itu.
Yang akan kekal selama infiniti masa berlalu.

Sekarang, sementara kau masih bernafas,
bangunlah dari mimpimu.
dan kejarlah amalmu.
kumpullah sebanyak yang kau mahu.
Sebelum kau TAK MAMPU UNTUK BANGUN lagi dari tidurmu.


Sekian.





Tuesday, November 6, 2012

Wanita itu

Bismillah

Assalamualaikum.

“Demi ALLAH, tidak ada ganti yang lebih baik daripada dia, yang beriman kepadaku saat semua orang ingkar, yang percaya kepadaku ketika semua mendustakan, yang mengorbankan semua hartanya saat semua berusaha mempertahankannya dan daripadanyalah aku mendapatkan keturunan.”

Begitulah gambaran Rasullulah s.a.w terhadap keperibadian Saidatina Khadijah.

Wanita yang cerdas
Ibu rumah tangga yang amanah
Pendidik bagi anak-anaknya 
Pengusaha yang berjaya,
Isteri seorang Nabi dan Rasul 
Pejuang di jalan Allah.

Terlalu banyak peribadi mulianya....hingga tidak tersenarai.

Tersenyum membaca sejarahnya.
Tersimpan dalam hati malah berniat ingin menjadi sepertinya.
Tersenyum andai menjadi nyata.
semoga redha Allah sentiasa bersama.
Semoga hati ini masih beriman kepada-Nya.








P bisik pada S : Dia idola... 



Monday, November 5, 2012

Aku kira awan menangis

Bismillah

Ehsan En Google


Hari ini masih hujan.
Hujan sama seperti semalam punya semalam juga semalamnya.
Hujan kali ini kedengaran pilu.
Kenapa?
Tiada guruh berdentuman, tiada kilat yang sabung menyabung
Terpilu, kerana cuma terdengar titisan-2 air yang laju jatuh ke lantai bumi
Bunyinya bagai lullaby untuk mereka yang kengantukkan.
Bunyinya boleh menjadi apa saja dendangan lagu,
mengikut apa yang difikir pendengar.
Ya, aku, kau atau dia juga mereka.

Aku kirakan, awan menangis.
Aku kirakan, awan mahu suram, mahu berduka.
Aku juga berkira-2 sama ada awan terlalu bersedih,
hingga air matanya tak mahu berhenti beberapa hari ini.
Tapi kenapa?
Kerana warga dunia terlalu leka?
Atau kerana memang sudah ditetapkan bulan ini kau harus menangis lama?

Apa sahaja andaian aku,
tetap tak dapat menandingi kebenarannya.
Bukan aku sengaja menjadi hakim
Aku cuma mahu bermonolog.
Mahu berimaginasi.
Mahu kembali ke alam kanak-2 yang terlalu innocent dalam berfikir.

Kau tak marah kan awan? langit?
Aku harap tidak.
Kerana jika benar, sudah tentu kau akan mengeluarkan bunyi yang sering aku takut itu.
Bunyi dentuman dan hempasan kau..
*senyum*
Aku sayang kau awan juga langit.
Janganlah bersedih lagi.
Aku teringin melihat kau ceria lagi dengan senyuman.
Aku masih teringin melihat kalian berbaik dengan temanmu mentari
supaya dia juga dapat melabuhkan cahayanya yang hangat.
Jangan lah bertelingkah lagi dengan dia ya?

=)





P bisik pada S :  mentari marah..maka terlalu panas teriknya...hingga awan mengalirkan air mata.. langit juga bersedih. KAMU INDAH JIKA BERSAMA.

Friday, November 2, 2012

Minggu tak larat

Bismillah
Assalamualaikum

Nampaknya aku harus bungkus saje blog aku kalau dah smpai berminggu senyap tak beroperasi.
Maklumlah busy.. =.=" gua benci alasan itu. Tapi memang betul pun.
Ditambah pula alasan tiada idea. Yes, sejak dua tiga menjak ney, aku selalu kekeringan idea. SELALU OKE.
Pernah suatu ketika, aku tengah syok-2 menaip..idea tengah banyak ney. Tiba-2..blank.. kosong je aku tengok kepala otak aku. SHIT! blank dalam tengah menaip tu. Kegilaan apakah itu. Terus mati hangus mood nak update blog.

Sekarang.
Sejujurnya, aku masih tiada idea.

Tapi aku tak kire aku nak menaip jugak dan mem-publish entry baru. At least terasa bernyawa sikit blog aku, walaupun nyawa-2 ikan, still. bernyawa kan?

Dalam masa aku tak update ney, banyak je benda yang berlaku, yang sedih ada yang suka pun ada. Cuma jari aku ney malas gila nak menghentak papan kekunci semata-2 nak story kisah hidup aku yang drama tak habis-2. Sorry la.. maksud drama di sini ialah, drama yang bila korang tengok, 5 minit pertama je korang dah boleh diulit mimpi sambil berdengkur.

Berdengkur lagi?

Simbah air.
Sampai hati uollss..

Ney aku cerita sikit secara ringkas apa yang berlaku sepanjang aku tak menaip entry baru.

1. Aku pergi Pangkor under projek kolej selama 2 hari satu malam.
2. Aku pengsan di Pangkor. (ini serius gila)
3. Aku pengsan lagi untuk hari seterusnya, masa on the way balik. Masih dalam kawasan Lumut kalau tak silap aku. (ini lagi gila tahap apa)
4. Aku dicucuk jarum, dan diberi saline.
5. Sepajang minggu tu aku memang tak larat and tak sihat langsung. Hari penyeksaan kecil.
6. Balik rumah untuk sambut Hari Raya Aidil Adha.
7. Bas pukul 8 suku malam.
8. Dalam bas perut aku gastrik cam nak hape.. terpaksa tahan smpailah tiba di Larkin. Faham tak perasaan teerseksanya?
9. First time dalam hidup aku, pagi raya aku bangun lambat gila. Ney kalau duduk kampung aku rasa dah kena sesah dengan batang penyapu oleh mak mertua mungkin.
10. Pergi pusing-2 Nusajaya tengok pemandangan bangunan baru yang sumpah cantik gila pembinaan dia.
11. Jalan-2 sekitar Johor Bahru, try test jalan baru juge sampai mak ayah aku bergaduh pasal jalan. (serius kelakar)
12. Balik UM dari Larkin jam 12 tghri.
13. Oleh sebab jammed, maka aku smpai jam 7.30malam. Gila penat.
14. Balik je aku cuba untuk menghadap lec note Immunology sbb ada test, tapi tak mampu last-2 aku tidur sebab sakit kepala.
15. Masih dalam mood cuti raya
16. Jawab test dgn confident-nya, tapi komfem salah.
17. Tiba-2 kerja aku menggunung.
18. First time woo buat recording. Hahaha ohseeemmmm~
19. Minggu ney, minggu paling TAK BERMAYA untuk aku. Sebab aku tak tau kenapa badan aku exhausted gila walaupun takdela bnyk sgt kerja aku.
20. Hari ney, sepatutnya aku pergi 11th untuk derma darah, tapi dibatalkan sebab tiba-2 kepala aku pening gila..ye disaat menaip entry ini aku masih belum mandi sbb tak larat nak bergerak ke toilet yang jauh macam kat kutub utara sana.
21. Sekarang dalam mood untuk mengembalikan semangat. HUARGGGGHHH!!




Itulah kisahnya, ia ditulis mengikut kronologi, dari 20hb Oktober hinggalah ke hari ini. Ye aku memang tak spesifik, malas.



Sekian sahaja dengan cerita untuk beberapa minggu yang ditulis dalam satu entry dalam masa yang singkat.
Jimat kan?

Hahaha.


Kbai.



p/s : boleh tak kalau aku nak merangkak ke toilet?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...