Saturday, October 6, 2012

Barulah terasa

Bismillah
Assalamualaikum..

Aku rasa dah lambat gila nak wish Selamat Menghadapi Sem Baru. Nampak tak betapa busy-nya aku sampai tak sempat nak wish. Dah nak pertengahan semester dah ney oii. So sila sedar anda semakin menghampiri final yang kejam lagi kuku besi tu. Maka, janganlah dibuat dekk je dan janganlah terus berada dalam comfort zone untuk lepak-ing semata.

Semakin lama semakin terasa cepat masa berlalu. Yela. Aku rasa mcm baru minggu lepas hari pendaftaran. Oke ney over. Sangat. Aku rasa mcm baru minggu lepas relax-2 study dgn lecturer. Refresh memori. Peh peh! Bila tengok tarikh. Aku mula start gelabah. Ye aku memang suka gelabah sesorang.

Semester baru ney serius mencabar dan ohsem (part Hari Jumaat takde kelas je). Mencabar sebab selalu ada short test or quiz yang mengejut. Mencabar sebab dapat soalan tutorial yang mmg super hard. Tapi bila dah buat dapat jawab, bangga gila rasanya. Alah. Selak aje buku Principle Of Genetics.

Memetik kata-2 Dr Zul, lecturer Molecular Genetics aku. Katanya...

You'll never know if the teachers lie to you and pretend to know everything unless you read and be prepared before classes. I don't mind if any of you argue with me for some facts. It shows that you are reading and you are thinking.
Nampak?

Nampak?

baru sekarang aku rasa SEDIA AWAL tu penting gila vavas. Dulu time sekolah, sedia awal jugak tapi takde la sampai terfikir yang cikgu boleh pretend like they know everything and making mistake seterusnya menyebabkan kita dapat fakta yang salah. Dulu niat nak kerek je dengan kengkawan kan? kan? konon kau tau semua. Ehhh! tak tak. aku tak.. Haruslah berbudi sedikit bila menuduh ye.

Dan.. Bila lecturer aku semua nak buat quiz mengejut. Mase tu baru aku sedar, we have to read before classes and read as much as I can untuk tambah pengetahuan aku untuk kos aku. And kekadang not all questions are from the topic we learn yesterday tapi topic that we will learn the next day. Tambah lagi another way to sedia awal. Genius betul lecturer aku.

Bila dipush to read gila-2 macam ney. Baru lah aku sedar sekali lagi yang ehh aku dah berada di alam universiti. Memang takde maknanya la nak lepak-2 tadah menganga je apa yang lecturer bagi. Haruslah usaha mencari sendiri. Mencabar jugak ye kos yang takde studio takde projek mcm budak alam bina and budak-2 kos lain. At least dorang nampak kerja apa yang dorang kena buat. Aku ney.. duduk melangok goyang kaki. Ingat takde kerja, rupanya banyak lagi benda yang aku boleh buat. For example : READING

Things you don't see are more challenging. *tibe2*

Oh oh.. memandangkan sekarang musim orang dok konvokesyen. Hari-2 nampak mereka yang berjubah sedang bergembira, ber-photo shoot, dan berhappy dengan hadiah masing-2. Aku sedikit jeles di situ. Nak jugak! Dan percayalah, setiap kali nampak komfem aku dah terbayang ambil scroll, pakai jubah, pakai topi ijazah sambil pegang bunga and segala hadiah yang aku dapat. Peh peh!

Ehh tibe-2 aku nampak ada En. Mocha ambik gambar dengan aku, satu family depan DTC!
*geleng-2 kepala*

Dan mase tu jugak mood aku nak study membuak-2 nak achieve matlamat. Tapi.... ada tapi jugak.. aku terstuck dekat twitter. Naharrom punye twitter. Naharrom betul segala social network. hahahah. Boleh? Okeyh-2 fokus. Lepas je aku update entry ney. InsyaAllah aku pegi tidur kejap. Lepastu study. Oke? Korang saksi ae.

Kalau korang nampak aku dekat Twitter atau FB sila maki aku. No Mercy.

Sekarang barulah terasa betapa aku membazirkan masa dengan laptop. Naharrom punye laptop. Pergi meninggallah! ehhh! jangan. nanti aku jugak susah. Maaf ye cik Siti (nama laptop aku), ye aku tau nama tu terlalu klasik lagi tradisional. Maaflah aku memang wanita melayu terakhir. *tddmka*


Dengan bebelan yang panjang ala ucapan perdana menteri (tak panjang mana pun), maka ingin diuar-uarkan bahawa conclusion penulisan hari ini ialah, BARU SEKARANG AKU RASA SUDAH BERADA DI ALAM UNIVERSITI (bukan sekolah lagi).
Nampak tak? betapa lambatnya aku. Betapa slownya perjalanan adaptasi hidup aku.


Terbanglah tabiat lama


Sekian.



p/s : tergelak bila ingat org dok ucap tahniah kat aku sebab status solat istikharah (dah delete pun) aku smlm.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...