Monday, October 15, 2012

Don' Give Up On Me

Bismillah
Assalamualaikum.

Tengah-2 selongkar YouTube jumpa satu video yg sangat memberi inspirasi dan penuh dengan mesej.

video


Don't Give Up On Me- Lyrics
Written by: Veronica Ballestrini

I've been making a mess of everything in my life
It all made sense in my head, now it just don't seem right
I've been pushing away all the ones that mean the most to me

I thought leaving that town would help me find who I am
But I'm trapped and I'm more lost than I've ever been
Everywhere that I turn, the devil tries to take me down

But I can't stop now, there's only one way out

And this road ain't easy, so don't give up on me
don't give up on me
I fall to pieces, every time I see, you lose faith in me
You're the only reason I ever believed
So don't give up on me

There was a time when I believed I could do anything
Now I'm standing alone second guessing
But that's exactly what the enemy wants me to do
And I keep having this dream that I finally made it there
But it's not what I expected I'm waking up scared
I hear the thunder, but I don't see the light, anymore

But I can't stop now and I won't let you down...

This road ain't easy, so don't give up on me
don't give up on me
I fall to pieces, every time I see, you lose faith in me
You're the only reason I ever believed
So don't give up on me
don't give up on me
don't give up on me

Tonight's the revolution, I found my solutions
Nothings gonna poison my mind
If you stay by my side, I'm gonna be alright
I'm gonna be alright...

but this road ain't easy, so don't give up on me
don't give up on me
I fall to pieces, every time I see, you lose faith in me
You're the only reason I ever believed

And you're the one who always help me to see
So don't give up on me

don't give up on me
Mama don't give up on me
don't give up on me
Mama don't give up on me



Semoga mendapat sedikit kekuatan untuk berubah atau bertahan. =D

Sunday, October 14, 2012

Padam itu Delete

Bismillah
Assalamualaikum

Di saat semua orang membaca balik pesanan-2 ringkas orang yang diingati.
Di saat semua orang menatap gambar-2 lama.
Dan di saat semua orang singgah di laman profile orang yang paling diingati.

Aku.

Ya, untuk makhluk aneh yang kaku macam aku.

Aku padam semua tu.
Aku padam semua pesanan ringkas yang buat aku senyum macam org gila.
Aku tutup dan tanam gambar-2 lama.
Aku takkan bukak atau singgah atau cari barang sedikitpun updatenya.

Bukan tak sayang.
Bukang tak rindu.

Tapi..
untuk makhluk aneh yang kaku macam aku.

Aku paranoid.
Ya. Takut untuk merasa sakitnya.
Takut untuk merasa sesaknya.
Lebih baik aku padam dan matikan sebelum ia makin tebal dan beranak pinak.

Padam

Delete.

Padam semuanya selagi mampu.

tapi tetap aku tak mampu padam apa-2 dari ingatan.
Itu paling aku benci.
Kenapa?

Sebab.
Walaupun aku tak ingat segala situasi atau perkara yang berlaku.
Tapi tubuhku masih mengingati perasaan itu.
Segala sistem badanku masih mengenali perasaan waktu itu.
Hingga aku sendiri tak pasti kenapa di waktu ini..
sebak itu terasa hingga menyakitkan kerongkong.

Dan aku teringin padam semua itu.

Kata orang kalau tiada apa-2 perasaan itu rugi.
Itu bukan manusia.

Bolehkah kalau aku meminta untuk aku tidak ada secebis pun perasaan?


Dan jawapannya tetap sama.

TIDAK.

Jadi padam saja pertanyaan dan harapan tak bertali itu...



PADAM.

DELETE.




Sekian.

Jangan jadi paranoid macam aku.

Friday, October 12, 2012

Iri itu membencikan

Bismillah
Assalamualaikum

Iri.
Panggilan yang jarang digunakan. Bila dia sampai serius menyeksakan.
Iri.
Kalau sampai selalu akan bawak sekali masalah. Heret aku masuk ke kandang pertuduhan atau bilik tak bertingkap yang kebal dan berlatar belakang putih semata.
Iri.
Kalau dia datang, selalu akan berjaya buat aku rasa mahu mengundur diri. Sentiasa berjaya buat aku meng-ekspresi-kan kata-2 kecewa.

Aku benci kau Iri.
Aku benci kau sepenuh hati.
Tapi orang kata kau tu lumrah.
Aku dari dulu sedaya upaya untuk lari dari kau.
Tapi tetap hadir walaupun aku tak panggil dan cuba unutk mindset-kan diri agar kau takkan menjengah.

Iri.
Nama panjangnya cemburu.

Sentap bila ada yang bertanya,

"kau tak cemburu ke??"

Sentap sampai aku terpaksa menelan keras air liur sebelum menjawab persoalan.

Jawapan :

"Kalau aku cemburu pun aku boleh buat apa??"

Senyap.


Ya. Aku benci perasaan iri atau cemburu.
Sebab aku memang takkan dapat buat apa-2 kalau rasa itu datang.
Apa yang aku buat ialah, DIAM.

Nak sedapkan hati..
Aku kata pada diri sendiri.
Kalau aku buat orang itu cemburu, so takdelah aku lebih-2 cemburu nanti.
Solution paling bodoh.



Solution alih pandang yang memang bodoh.



Sekian.




p/s  : gua sebenarnya cool orangnya. =D








Wednesday, October 10, 2012

Perihal naik pelamin =_='''

Bismillah
Assalamualaikum

Sila jangan bercakap soal kahwin atau cinta dengan aku.

*Ini amaran : jika dilanggar akan digilis dengan lori balak milik aku dalam mimpi*

       Lately, aku dikejutkan dengan berita perkahwinan kawan kepada kawan aku. Cerita pasal kahwin. Ura-2 pasal kahwin. Tak kurang juga ucapan "tahniah akan menjadi bakal pengantin" dari makhluk yang saje nak buat darah aku naik. Haha.

       Bukan tu je, aku dibahan dengan segala pujian dan kata-2 semangat yang memang memberansangkan kalau ianya kenyataan. Dan sekarang, di newsfeed laman FB pula berlambak org post soal cinta lepas nikah, perjalanan perkahwinan remaja.

Dan seperti biasa reaksi aku ialah >>  =_='''

Oh myy,
aku fobia gila dah ney.
Serius rasa nak lari masuk gua kelam mencari barang secebis ketenangan.

Aku peduli apa org nak kata aku manusia paling aneh lagi pelik sebab fobia cakap atau dengar pasal kahwin. 
Yes, mula-2 sibuk cerita cam ekasited je. Tapi bila dah abundance cerita begini, aku jadi macam ney >> =_='''

Dan sekarang mesti kau orang semua perasan aku bercakap soal kahwin. Bezanya, aku hurai tentang ketidak-rela-an aku untuk mendengar, mengetahui, atau menyibukkan diri dengan urusan kahwin.  Percayalah aku meremang bila taip entry ini, terutama bila nak mengeja perkataan K tu.




Sekian.






p/s : rasa nak kahwin sila diam-2. bila dah kahwin baru cerita. =_=''' hevoh!

Tuesday, October 9, 2012

Mocha vs Latte

KAWAN ATAU LAWAN?

Masih belum diketahui lagi apa akibatnya.
Masih belum diketahui lagi apa isinya.
Dua-2 segar dan menghangatkan.
Dua-2 lain sekali rasanya.
Yang satu lebih kepada rasa kokonya.
Yang satu lagi masih rasa kopinya.

Dua-2 aku teguk.
Tapi satu sahaja yang mampu buat aku teguk berkali-2.
Latte.
Umpama nama wanita Perancis yang anggun dan elegan.
Si Latte mampu buat aku berhabis duit deminya.
Oh itu terlalu hyperbola.
Ia mampu membuat aku terhidu aromanya walaupun dengan hanya membayangnya.
Wanginya boleh buat aku pejam mata selama mungkin untuk menikmati aroma.
Manis pahitnya buat aku sekali lagi pejam mata menikmati rasanya.
Sudah telan, tersenyum pula dengan ikhlas tak dipaksa.
Ya dia Latte.

Mocha.
Lembut.
Manis.
Wangi.
Tapi, rasa kokonya buat aku hampir tak tertelan isinya.
Bukan kerana tidak sedap.
Mungkin kerana tekak ini tidak mampu menerima apa sahaja kombinasi aneh seperti kombinasi warna biru dan nasi dalam nasi kerabu.
Atau mungkin sahaja aku makhluk yang membosankan. Plain semata. Tiada kombinasi.
Tiada warna warni.

Tapi kerana plain itu lebih mudah.
Lebih senang untuk membuat alasan. Kalau tak suka, senang saja kata tidak.
Jika terlalu banyak kombinasi, harus pula membentangkan alasan kenapa tidak.
Satu hal nak menjawab part mana yang buat hilangnya rasa suka.
"Saya suka yang ini tapi sebab ada yang ini saya jadi tak suka"
Bukankah makin panjang ceritanya?

Latte tetap jadi pilihan.
Latte tetap jadi igauan.

Tapi.




Mocha.








Ada satu hal tentang Mocha yang masih menjadi tanda tanya.
Perihal Mocha, adakah ruang dlm hati untuk Mocha? 
tetap jadi tanda tanya.



Latte masih tetap menjadi teman.



Tapi




Ada satu hal tentang Mocha yang masih sering disebut namanya.....






Sekian.


Sunday, October 7, 2012

Gembiralah bagi yang benar-2 beriman

Bismillah
Assalamualaikum

Gerun bila membaca artikel ini.. dan terbit rasa takut kerana masih kurang amal dan iman.


Hadis hasan yang diriwayatkan oleh Ahmad Hanbal, yang bermaksud begini:
Sabda Rasullah SAW: "Sesungguhnya apabila jenazah seseorang itu diletakkan di dalam kuburnya, sesungguhnya jenazah itu mendengar suara terompah kasut orang2 yang menghantarnya ke kubur pada saat mereka meninggalkan tempat itu.

Ia akan didatangi malaikat dari aras kepala, maka solat itu berkata kepada malaikat : dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian malaikat berpindah ke sebelah kanan, maka puasa berkata kepadanya : dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian malaikat berpindah ke sebelah kiri, maka zakat berkata kepadanya : dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian di datangi dari arah kedua hujung kakinya dan berkatalah amal - kebajikan : di bahagianku tidak ada jalan masuk.


Ia akan didatangi malaikat dari aras kepala, maka solat itu berkata kepada malaikat : dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian malaikat berpindah ke sebelah kanan, maka puasa berkata kepadanya : dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian malaikat berpindah ke sebelah kiri, maka zakat berkata kepadanya : dari arasku tidak ada jalan masuk. Kemudian di datangi dari arah kedua hujung kakinya dan berkatalah amal - kebajikan : di bahagianku tidak ada jalan masuk.

Jika mayat itu seorang muslim, maka solat yang dilakukannya ketika beliau masih hidup di dunia akan diletakkan di kepalanya, puasanya diletakkan disebelah kanan nya, zakatnya diletakkan di sebelah kirinya dan amalan kebajikan daripada sedekah jariah, silaturrahim, perkara kebajikan dan ihsan diletakkan dihujung dua kakinya.

Maka malaikat berkata kepadanya : Duduklah kamu. Kepadanya (mayat) memperlihatkan matahari yang sudah mula terbenam, lalu malaikat bertanya kepada mayat itu : Apakah pandangan kamu tentang seorang laki-laki (Muhammad) yang kamu dahulu sentiasa bercakap tentangnya; dan bagaimana penyaksian kamu kepadanya? Maka berkata mayat itu : Tinggalkan aku sebentar, aku hendak sembahyang.

Maka berkata malaikat : Sesungguhnya engkau akan mengerjakan solat tetapi jawab dahulu apa yang kami tanya ini. Apakah pandangan kamu tentang seorang laki-laki Muhammad yang kamu dahulu sentiasa bercakap tentangnya; dan bagaimana penyaksian kamu kepadanya? Maka berkata mayat itu: Laki-laki itu ialah Nabi Muhammad saw dan aku naik saksi bahawa Nabi Muhammad saw itu pesuruh Allah yang membawa kebenaran daripada Allah s.w.t.

Maka malaikat berkata kepada mayat itu : Demikianlah kamu dihidupkan dan begitu juga kamu dimatikan dan dengan demikian juga kamu dibangkitkan semula di akhirat insya'Allah. Kemudian dibuka baginya satu pintu syurga, maka dikata padanya itulah tempat kamu dan itulah janji Allah bagi kamu dan kamu akan berada di dalamnya. Maka bertambahlah gembira mayat itu. Kemudian dilapangkan kuburnya seluas 70 hasta dan disinari cahaya baginya.
Semoga kami berada di kalangan mereka yang berjaya dunia dan akhirat. Amin...

sumber : irwanirah

Wallahu'alam.. 



p/s : sedang mencari inspirasi untuk tema lagu baru.. setelah digoogle maka terjumpa artikel ini. Menarik.




Saturday, October 6, 2012

Barulah terasa

Bismillah
Assalamualaikum..

Aku rasa dah lambat gila nak wish Selamat Menghadapi Sem Baru. Nampak tak betapa busy-nya aku sampai tak sempat nak wish. Dah nak pertengahan semester dah ney oii. So sila sedar anda semakin menghampiri final yang kejam lagi kuku besi tu. Maka, janganlah dibuat dekk je dan janganlah terus berada dalam comfort zone untuk lepak-ing semata.

Semakin lama semakin terasa cepat masa berlalu. Yela. Aku rasa mcm baru minggu lepas hari pendaftaran. Oke ney over. Sangat. Aku rasa mcm baru minggu lepas relax-2 study dgn lecturer. Refresh memori. Peh peh! Bila tengok tarikh. Aku mula start gelabah. Ye aku memang suka gelabah sesorang.

Semester baru ney serius mencabar dan ohsem (part Hari Jumaat takde kelas je). Mencabar sebab selalu ada short test or quiz yang mengejut. Mencabar sebab dapat soalan tutorial yang mmg super hard. Tapi bila dah buat dapat jawab, bangga gila rasanya. Alah. Selak aje buku Principle Of Genetics.

Memetik kata-2 Dr Zul, lecturer Molecular Genetics aku. Katanya...

You'll never know if the teachers lie to you and pretend to know everything unless you read and be prepared before classes. I don't mind if any of you argue with me for some facts. It shows that you are reading and you are thinking.
Nampak?

Nampak?

baru sekarang aku rasa SEDIA AWAL tu penting gila vavas. Dulu time sekolah, sedia awal jugak tapi takde la sampai terfikir yang cikgu boleh pretend like they know everything and making mistake seterusnya menyebabkan kita dapat fakta yang salah. Dulu niat nak kerek je dengan kengkawan kan? kan? konon kau tau semua. Ehhh! tak tak. aku tak.. Haruslah berbudi sedikit bila menuduh ye.

Dan.. Bila lecturer aku semua nak buat quiz mengejut. Mase tu baru aku sedar, we have to read before classes and read as much as I can untuk tambah pengetahuan aku untuk kos aku. And kekadang not all questions are from the topic we learn yesterday tapi topic that we will learn the next day. Tambah lagi another way to sedia awal. Genius betul lecturer aku.

Bila dipush to read gila-2 macam ney. Baru lah aku sedar sekali lagi yang ehh aku dah berada di alam universiti. Memang takde maknanya la nak lepak-2 tadah menganga je apa yang lecturer bagi. Haruslah usaha mencari sendiri. Mencabar jugak ye kos yang takde studio takde projek mcm budak alam bina and budak-2 kos lain. At least dorang nampak kerja apa yang dorang kena buat. Aku ney.. duduk melangok goyang kaki. Ingat takde kerja, rupanya banyak lagi benda yang aku boleh buat. For example : READING

Things you don't see are more challenging. *tibe2*

Oh oh.. memandangkan sekarang musim orang dok konvokesyen. Hari-2 nampak mereka yang berjubah sedang bergembira, ber-photo shoot, dan berhappy dengan hadiah masing-2. Aku sedikit jeles di situ. Nak jugak! Dan percayalah, setiap kali nampak komfem aku dah terbayang ambil scroll, pakai jubah, pakai topi ijazah sambil pegang bunga and segala hadiah yang aku dapat. Peh peh!

Ehh tibe-2 aku nampak ada En. Mocha ambik gambar dengan aku, satu family depan DTC!
*geleng-2 kepala*

Dan mase tu jugak mood aku nak study membuak-2 nak achieve matlamat. Tapi.... ada tapi jugak.. aku terstuck dekat twitter. Naharrom punye twitter. Naharrom betul segala social network. hahahah. Boleh? Okeyh-2 fokus. Lepas je aku update entry ney. InsyaAllah aku pegi tidur kejap. Lepastu study. Oke? Korang saksi ae.

Kalau korang nampak aku dekat Twitter atau FB sila maki aku. No Mercy.

Sekarang barulah terasa betapa aku membazirkan masa dengan laptop. Naharrom punye laptop. Pergi meninggallah! ehhh! jangan. nanti aku jugak susah. Maaf ye cik Siti (nama laptop aku), ye aku tau nama tu terlalu klasik lagi tradisional. Maaflah aku memang wanita melayu terakhir. *tddmka*


Dengan bebelan yang panjang ala ucapan perdana menteri (tak panjang mana pun), maka ingin diuar-uarkan bahawa conclusion penulisan hari ini ialah, BARU SEKARANG AKU RASA SUDAH BERADA DI ALAM UNIVERSITI (bukan sekolah lagi).
Nampak tak? betapa lambatnya aku. Betapa slownya perjalanan adaptasi hidup aku.


Terbanglah tabiat lama


Sekian.



p/s : tergelak bila ingat org dok ucap tahniah kat aku sebab status solat istikharah (dah delete pun) aku smlm.


Thursday, October 4, 2012

Ibu berkata

Bismillah
Assalamualaikum

Pesan ibu :

I love the feeling when I hold my mom's hand


1.    Jangan lari fokus dalam hidup.

Kalau sekarang fokus kita ialah belajar, maka fokuskan lebih kepada hal itu. Hal sampingan boleh ambil perhatian tapi tak perlu sampai menggangu fokus utama.

2.    Kalau yakin boleh, maka lebih baik dipercepatkan

Ditanya sama ada aku boleh fokus pada dua benda itu, membina keluarga dan belajar dalam masa yang sama. Kalau yakin, teruskan. Kalau tak. Tangguh hingga betul-2 bersedia. Dan memang sudah diketahui jawapannya ialah tidak. Tiada keyakinan. Tiada persediaan. Atau bahasa tepatnya ialah takut.

3.     Beri masa untuk cari sesuatu dalam hidup

Masih ada yang kurang, dan harus kenali diri atau perbaiki mana yang perlu. Membina masjid bukan sekadar untuk seronok, tapi lebih kepada tanggungjawab. Tak boleh dipandang remeh je. And beri masa pada diri sendiri untuk fikir and rasa, sama ada kita betul-2 nak hidup dengan dia atau tak. Ada perasaan itu atau tak.

4.     Kalau nak, cakap je.

Like seriously? ney ibu aku yang cakap. Kalau nak, cakap je. Tapi jelaskan ke mana fokus kamu. Sampai masa, jalan.

5.    Solat istikharah

Minta petunjuk Allah. Buat banyak-2 kali lagi bagus. Selalu doa lepas solat. Kalau Allah bagi petunjuk yang oke and baik jika diteruskan. Maka, langsunglah. Ibu oke je (yang ney serius takley blah). 


Yang bawah ney aku pulak kata.

Tapi, kalau setakat sebelah pihak je. Tak perlulah kowt. Itu masih dikire belum serius.
Kalau ada jodoh adalah.
Kalau nak fikir takde duit. Memangla beban. Tapi rezeki Allah kat mana-2.


Terima kasih kerana membangkitkan isu ini wahai En.Mocha, kerana dengan berbangkitnya isu ini, ia buat saya fikir lebih dalam ke mana fokus saya. Kerana timbulnya persoalan itu, ia sangat buat saya begitu bersemangat mengejar cita-2 untuk jadi terbaik sebagai persediaan.

Dan kerana isu itu juga, saya sekarang sangat bersungguh-2 untuk mencapai kecemerlangan study and softskill. Malah ia mengingatkan saya akan trademark kelas saya masa sekolah. WITH LOVE WITH PASSION, yang saya applykan dalam pelajaran dulu. Setelah lama dilupakan, sekarang baru saya teringat. Terima kasih.

Ada hikmah semua ini.
Tanda Allah sayang. Alhamdulillah.




nota kaki : ibu macam nak bagi green light. Bila nak hantar rombongan? Tibe2. Takdelah mengarut je tu. hahahahaha. gedik. 




p/s : sekian entry soal masa depan hidup aku. Bosan plak asyik cerita pasal ney je


Wednesday, October 3, 2012

Aku tiada apa-2

Bismillah.
Assalamualaikum

Memang la kita tengok orang dilamar ke berkahwin ke nampak seronok. Nampak awesome. Nampak bahagia. Nampak semualah. Tapi realitinya.. Gerun lagi menggerunkan. Terutama untuk orang macam aku.
Ye. Untuk orang macam aku, serius tak layak untuk dilamar. Mesti semua pelik kenapa aku merendahkan diri aku dengan terlalu rendah macam tu. Siap keluarkan perkataan TAK LAYAK.

Aku tau diri aku.
Aku tau siapa aku.

Kalau nak dibandingkan dengan kawan-2 aku yang dah berumah tangga, aku jauh lebih jahil daripada dorang. Aku langsung takde apa-2 untuk dibanggakan. Result matrik? Result SPM? CGPA UM? Semua tu tak mampu buat aku berbangga untuk menjadi seorang perempuan yang layak dilamar.

Apa lagi? Cantik? Cun? Hot? Sopan? Menarik? Nope. Semua pun tak. Satu pun takde. Terlalu kurang. Dan semua tu masih tak mampu buat aku berbangga untuk menjadi seorang perempuan yang layak dilamar.

Memasak? Jauh sekali. Jauh sejauh pluto ke bumi. Orang sibuk cakap, kalau tak pandai masak jangan sibuk mengada-2 nak kahwin. Yes, dengan statement itu membuatkan aku yakin yang masih belum sampai masanya untuk aku. Dengan statement itu aku pasti hari itu masih terlalu jauh untuk dikejar.

Oh ye,, ilmu agama? MasyaAllah. Jauh sekali. banyak yang masih tak diketahui. Sedikit sangat yang dipelajari. Yang aku tahu, aku cuma pegang pada yang asas. Nak kata solehah. Ya Allah.... terasa kerdil yang amat. Walaupun menjadi idaman and aim dalam hidup tapi terlalu jauh untuk digapai. Sejauh 1 juta tahun cahaya barangkali.

Jangan rushing..
Yes aku taknak rushing.
Yes aku takkan rushing.

Bangunan kalau buat cepat-2 tanpa fikir atau nilai kualiti takkan bertahan lama. Akan roboh. Dan bila roboh akan ada yang terluka, sakit, patah tulang, mati pun ada.
Perumpamaan untuk situasi aku.

Apa yang aku ada ialah...

Perasaan.
Pemikiran rasional.
Doa.

Itu yang buat aku menulis entry ini.
Menyatakan yang aku tiada apa-2 untuk diberikan atau dibanggakan.

Harap faham.
bahawa aku betul-2 tak berani dan tak mampu
Memberi kata putus YA, jauh sekali menyebut TIDAK.

Jujurlah. Dalam hati ney dah menggelegak nak sebut YA (perasaan). Tapi.. rasional membataskan. Akhirnya doa meminta petunjuk sahaja yang mampu aku lakukan.

So. conclusion cerita disini.
tolong cepat-2 sedar dari mimpi indah.
khasnya untuk aku.
Kadang-2 mimpi indah tu cuma dalam kepulan kabus putih atas kepala je.
Tapi realitinya malap. Sipi-2 je boleh nampak.
Faham?
Tak faham takpe.

Sekian.




p/s : Pagi tadi jatuh masa tengah berdiri nak tengok jam and mengesot ke katil. Mom, i need to call you, ada sesuatu harus diberitahu.




Tuesday, October 2, 2012

Tiru

Bismillah
Assalamualaikum

Aku melihat semua orang meniru
khabarnya nak jadi hot macam si fulan itu
Kononnya nak meriah macam si fulan yang sekian pula.
Tolonglah cari diri sendiri.
Kau merasa diri kau terlalu rendah untuk dibanggakan?
Kau rasa dengan meniru mampu buat kau naik sedikit tarafnya?
Tolong faham bahawa ianya tidak.
Tolong masukkan ke dalam benak kau sedalamnya.
Orang melihat siapa kau sebenar.
Bukan mahu melihat siapa kau setelah meniru.
Itu penipu.
Kau bangga kau lebih tinggi tarafnya daripada orang yang kau tiru?
Tak payah. 
Lupakan je.
Jangan lupa kau pernah tiru dia dulu.
Tolong jangan perasan dengan mengatakan kau ialah pioneer.
Sila ambil perhatian di mana harus kau semat dalam jiwa dan akal sihat kau,
bahawa kau, dia dan dia harus buang rasa mahu berada di atas lebih dulu.
Lebih baik kau fikir bagaimana harus ke puncak bersama.
Dan sama-2 menikmati indah dari penglihatan sudut atas.
Kau tak rasa malu dengan diri sendiri?
Mendapat habuan lumayan kerana meniru sebulat sebulat
tanpa ada sekecil zarah pun perubahan
atau penambahan.
Kau sudah pun mengakui kebodohan.
Kau sudah mengakui kesombongan.
Meniru.
Aku peduli apa.
Meniru pendapat atau hasil pendapat.
tapi berbeza pengolahan.
Ia masih meniru.
Dan jika ada pengolahan, maka jenis meniru itu aku tak ambil hati sedikitpun.

Sila faham bilamana kau harus jadi diri sendiri dan bina pendapat sendiri.
Melainkan kau sudah memang dilahirkan dengan kebetulan persamaan dengan si fulan itu.
Itu nama persamaan. Bukan peniruan.




p/s : done done. huh. 




CG-ian will fly away.. ^^v

Bismillah
Assalamualaikum

Maaf sebelum mulakan entry aku nak angin sekejap.

Nampak tak betapa sakainya line tenet kat bilik aku. Entry yg spatutnya aku publish seminggu yang lepas rupanya tak publish pun ada je dok tercongok dalam draft buat penat jari aku click kat publish. Fjklfjklfjkl!!!! Tak syok la cmney.

Oke enough.

Kembali ke topik utama. Maaf mengamuk tiba-2. Tau korang tak suka. Sorry.
Tunduk.

Oke.. berkaitan dengan hutang yang aku dok sibuk cakap kat FB ngn Twitter.
Hutang yang memang berat. Sekarang sudah lunas.

Hutang nya ialah..

FESTIVAL NASYID PERAK. 
lokasi : Mydin Mall (yang sejuk lagi berangin)
Peserta : 8

Berita yang menggembirakan menyambut segala kepayahan.
Berita yang boleh buat aku senyum sepanjang mengingat memori, menyulam segala stress yang mendatang selama latihan.

Memang seronok.
Tapi lebih kepada nervous sebab kami baru lagi.
Tak biasa dengan festival-2 cam gini.
Lagi-2 masa final aku tersalah atau lebih tepat tak mampu buat part aku. Serius rasa nak menangis. Masa tu, aku rasa kalau kami kalah.. it is all my fault!

Kau bayangkan aku boleh off key kat atas pentas mase buat 2nd. Gila tak gila la kan. Nasib baik mic slow and aku jauhkan setelah perasan akan kesalahan tu.
Dan paling memilukan..ialah bila aku tak boleh buat part tinggi. Ini semua gara-2 sakit tekak yang tiba-2 terjah aku on the spot mase nak naik pentas. Memang pentas tu pentas aku la kan sebab siap boleh batuk-2 sikit. Gila.

Aku syak ini semua disebabkan air mineral yang sejuk (sebab takde yang room temp) and condition Mydin yang like seriously buat most of ahli kami rasa nak demam. Mase tu Allah je tahu betapa aku nak menangis dan meraung. tapi aku tahan buat cool macam takde apa-2. Tapi kalau ada yang perasan, lepas perform je aku terus diam tak kata apa-2.

Okeyh, seterusnya disaat pengumuman pemenang. Memandangkan yang sampai ke final cuma 6 buah kumpulan, which are 3 Tradisi, 3 Moden. Maka once diumumkan tempat kedua boleh agak siapa menang. Demi Allah, aku tutup telinga aku sekuatnya. Konon taknak dengar la kan. Tapi dengar jugak. Maklumlah mic MC punyelah kuat. Komfem masuk jugak dalam gegendang telinga aku.

Tempat ketiga diumumkan.

Oh.... Selamat.. Fuh.

Tempat kedua..

Bunyi saspen..
Tutup telinga makin kuat.

Qaseh!

Terjerit sikit sambil menutup kemas mulut dengan erat, lalu air mata mengalir.

HUSNA dapat Johan..
Bukan Johan raja lawak tapi Johan pertandingan yang membawa RM2000 beserta sijil dan piala.
Teruja.

Sangat teruja.

Masa untuk umumkan kategori moden.

Bila UKHUWAH diumumkan sebagai tempat pertama.
Aku terlompat sikit je. Serius makin teruja dan gembira juga tak menyangka.
Mereka bergerak ke arah kami. Aku pusing belakang. Nampak mata En.Nuzul Hepisentiasa merah dan berair. Menangis lettew! terharu dengan kemenangan. Sesi photoshoot macam biasa.
Hevoh keyh.. Dua-2 kami pulun sape tak hevoh lagi seronok kan?

Nikmatilah kegembiraan yang dikongsi bersama.

Oh ya lupa nak bagitau.. KAMI AKAN WAKIL PERAK KE SABAH NANTI!
nampak effort excited aku dengan menggunakan capslock?
InsyaAllah la kalau FNK tu jadi ye.. Tapi jauh dalam hati aku, aku rasa akan jadi.
Kalau tak jadi. Aku menangis hentak kaki.

Sekarang tengah menunggu keputusan AZ and Jauhar. Sama ada mereka berjaya atau tak utk merangkul Johan di Johor hari ney. Kalau berjaya. Moh le kite ber-FAMILY DAY di Sabah nanti! Fly away~


 
Lepas perform. Husna giliran ke-2, Ukhuwah giliran ke-4


Ahli Husna (Tradisi)


Ukhuwah (Moden)


Kami menang!


Alhamdulillah rezeki Allah

Lihatlah muka-2 gembira kami. Lihatlah muka-2 kami yang baru bangkit dari kekalahan lalu.
Terima kasih FESENI 2012.
Menjadikan ini lebih berharga.

Kepada kawan-2 yang tak dapat join. Takpe masih ada masa InsyaAllah.
Jangan jeles sangat. Kita masih boleh ke Sabah bersama kalau kamu mampu.



p/s : bermula minggu penyeksaan edisi kedua yang percayalah bakal lebih mencabar. Maaf andai ada sesuatu yang tak diduga mendatang. =)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...