Thursday, September 27, 2012

Diam

.................
...............................
............................................
..........................................................
.........................................................................
.
.
.
.
Izinkan aku berdiam diri untuk sekali ini.
.............
......................
.................................
.
.
.
Izinkan aku menarik nafas panjang dan menghembusnya dengan keras
Bukan mengeluh
Cuma ingin selesa.

Izinkan aku terus berdiam diri untuk sekali ini.
*tarik nafas dan hembus*








p/s : bila agaknya minggu hectic ney nak habis. Sabar buat masa ini

Tuesday, September 25, 2012

Seketul daging merah..

Hati..
Kenapa kau sering gusar?
Kenapa kau sering ragu?
Dan kenapa kau selalu merasa tidak selamat?
Biarkan mereka..
Meraka tidak tahu apa isimu.
Mereka bukan faham bait bicaramu.
Kalau sahaja kau berhenti kerana mereka,
Mampu lagi kah kau berdepan dengan sejuta dusta nista yang lain?
Kau bukan objek penyenang hati untuk semua orang.
Perlu lagikah kau cari semua alasan untuk pergi?
Tak perlu pergi.
Tolonglah.
Kau perlu tetap berdiri disitu.
Walaupun darah yang mengalir menjadi kering lalu beku.
Biarpun hilang sejuta isipadu pekat merah itu.
Kau masih ada jasad untuk kau kemudi.
Kau masih ada nafas yang sedang berhembus sepi.
Buang segala paranoia keterlaluan untuk bulan-2 ini..
Buang untuk tahun demi tahun.
Simpan sedikit buat peringatan.
Dan awas, akan tumbesarannya.
Janganlah kau tanya lagi dan lagi,
Soalan sampai bila harus bertahan.
Bukankah sudah berkali juga ku ulang,
Sampai darah merah itu berhenti mengalir dan denyut tidak lagi kedengaran.







Thursday, September 20, 2012

Jauh lagi

Bismillah..

Amanah itu harus dipikul.
Sebelum ini, aku cuma rasa oh mereka ada. Jangan khuatir.
Semua akan baik-baik sahaja.
Namun setelah episod duka pada musim lalu, buat aku terfikir
adakah aku telah menjatuhkan harapan yang lain?
juga adakah aku pembawa malang?
hingga menyebabkan rasa duka kecewa itu tetap akan terisi
dalam hati semua.
Naaahhh... itu cuma sekadar fikiran tahyul yang sengaja dibisikkan syaitan.

Jujurnya jika masih ada yang bertanya apakah aku masih ahli,
terasa kelu dan tersekat lidah juga tekak
untuk menyebut "ya"
kenapa?
Kerana musim lalu tiba-2 menerjah masuk dalam minda satu  persatu.
seperti malu rasanya.
masih terfikir dimana salahnya.
masih terfikir adakah mereka akan dengan selamba
mengatakan, "booooo" kepada aku.
Hanya kerana sedikit kejatuhan yang memang sakit.

Kini musim baru sudah menjelma.
Strategi demi strategi diatur.
Yang tinggal cuma kudrat untuk melaksanakannya.
Dengan legasi baru yang masih belum tahu apa itu mentadbir,
rasanya terlalu berat tanggungan itu.
Lebih-2 lagi bila teringatkan bagaimana ukhuwah terjalin dengan suka duka
semua yang terlibat.
Terasa sayang dan sedih jika semua itu lenyap sekelip mata.

Tidak.
Itu tidak akan berlaku.
Selagi masih ada harapan dan strategi juga doa,
Legasi itu takkan mati.
Takkan menyembah bumi atau takkan hilang ditelan lohong hitam.
Cuma akan lenyap tatkala alam tiada.
mampukah jadi kenyataan?
Yang aku tahu..
Aku cuma mampu mengucapkan, INSYA ALLAH.
Dengan izin Allah.
Jadilah, maka jadilah ia.

Dengan kepercayaan yang diberi,
dengan kesungguhan yang masih bererti,
dengan izinNya, aku dan barisan legasi baru yang lain akan mempertahankan
maruah, usaha, juga api semangat yang telah lama di hidupkan dulu.
Biarlah api semangat itu membakar kami juga.
Kerana perjalanan legasi ini
masih jauh lagi..
Mungkin boleh terbang lebih tinggi.
InsyaAllah.
Ini janji besar yang amat takut untuk dimungkiri.

"Ya Allah, permudahkanlah segala urusan kami, ringankanlah segala beban kami,
dan berikanlah kami yang terbaik,"
amin..





nota kaki : didedikasikan untuk CG Family.

Wednesday, September 19, 2012

Pengusung duka


 Bismillah..

Lihat langit beransur jingga,
Dipejamkan mata cuba mengenang apa yang terleka,
Selagi semangat masih dijiwa,
Semakin cuba dipertahankan agama.

Biar didesak seribu kata nista,
Biar dicalar oleh agenda dusta,
Masih lagi akal dan hati  bersatu,
Walau ditindas sejuta peluru,

Mereka meronta demi belas kasihan,
Yang rasanya tiada lagi kekuatan,
Cuma mampu melihat seksanya saudara,
Cuma mampu berdoa dan berduka.

Teruskanlah perjuanganmu,
Teruskanlah jangan berundur,
Janji Allah itu sentiasa benar,
Tersedia indah singgahsana bagi yang sabar..

Demi jiwa yang masih terseksa,
Demi jiwa yang masih terleka,
Masih tetap dipanjatkan doa,
Agar perubahan itu muncul tiba.



P/s : bila mood nak menaip gila-2 nak dtg ye..

Tuesday, September 11, 2012

Assalamualaikum...lebih baik

Bismillah..
Assalamualaikum.

Semalam. 10/9/2012
Hari Isnin hari pertama kelas, macam biasa bila bertembung dengan orang yang dikenali, pasti akan timbul rasa ramah yang entah dari mana wujudnya. Saling berbalas senyuman mesra. Saling bersalaman. malah tak kurang saling menjerit teruja. Dah lama tak jumpa lah katakan.

Untung aku masih tergolong dalam golongan normal. Ya, aku juga seperti situasi di atas. Jadi. macam biasa kalau jumpa mestilah lambai-2 tangan dan say Hi! serta senyum yang paling gembira sambil menjerti sikit nama si kenalan. Haha. Di Malaysia itu sudah menjadi terlalu kebiasaan. Terlalu biasa! Hey that's normal in Malaysia.

Nak dijadikan cerita, aku terserempak dengan seorang foreigner yang aku kenal. And disebabkan terlalu normal budaya jerit nama dan peluk dan Hi! dan sebagainya. Maka aku pun terlanjur berkata, "Hai! sambil senyum. Dan dia cuma senyum sambil berkata, "Assalamualaikum,". Aku pun menjawab salamnya sambil senyum. Buat macam takde apa-2.

Tapi....

Kau bayangkan.. apa yang kau rasa bila ditempat aku. Haha. Tapi aku takdela rasa malu and rendah diri. Ia buat aku tersedar yang oh, dia foreigner tapi dia orang Islam. Yela dah mindset, most foreigner yg aku nmpk is non-muslim kan.. so, terpedaya sikit kat situ.

Situasi itu, tiba-2 buat aku terimbas kembali ke waktu tengahari -10/9/2012 sewaktu makan bersama keluarga di hari pendaftaran.

Almaklumlah, dah gembira sangat dapat kembali ke Kolej kediaman lama. And dapat jumpa kawan-2. Memang excited. Separuh menjerit kowt nampak dorang. Gembira yang amat. Jalan sikit berhenti jumpa kawan. jalan sikit tegur kawan.

Tiba-2 masa makan, adik aku yang bongsu baru berumur 7 tahun berkata-2 dengan petahnya.

Aniq : Kak Mira ney asyik "Hi, Hi" kat orang je. Semua nak Hi..
Aku : Abes dah semua tu kawan akak.
Aniq : Yela... tapi kan kalau jumpa kawan-2 kena cakap Assalamualaikum. Ini asyik Hi Hi je. (sambil buat muka menganjeng)
Aku : *gelak je* 

Ayah ngn ibu pun tergelak sikit.

Wah! Bagusnya. Alhamdulillah..ada jugak orang tegur aku. Tapi aku ney terlupa, maka terjadilah situasi aku bersama rakan foreigner tu atas izin Allah. Mungkin nak sedarkan aku yang kata-2 adik aku tu harus diambil peduli.

Aku tak kisah la, budak kecik yang tegur aku. Tak heran pun. Tapi sebagai akak, of course la rasa macam malu, kenapa adik aku boleh ingat tapi aku tak ingat. And dia berani tegur aku, nampak sangat dia perhatikan je setiap apa yang aku buat. So, as an elder sister I really have to watch my behavior. Improve and make it right. So they will follow the right things I do.

Rupanya berat jugak tugas anak sulung. Like seriously!

So, after this haruslah ubah sikit demi sikit. Kalau berubah mendadak and serta merta takut nanti bila dah bosan, malas dah nak ikut semua tu. So biarlah sikit sikit tapi masuk dalam jiwa. Ye dakk?




p/s : tiba-2 teringat zaman sekolah.. Kitorang semua saling memberi salam dan bersalaman tangan bila sampai sekolah. Malah siap peluk and laga pipi you.. Uollls ada? =P *hanya antara perempuan oke*

Sunday, September 9, 2012

Kembali ke asal.

Bismillah..
Assalamualaikum.

Hari ini 9 haribulan September dengan ini aku merasmikan kemasukanku ke bilikku di Kolej Kediaman Kedua Belas sesi 2012/2013 semester satu. Setelah mengalami macam-2 kerisauan.. Nak ke 7th lah ke 12th lah.. Adoyaiii.. hari-2 aku tak mampu nak tidur. *over keyh, boleh je tdo*

Fancy gile tajuk entry, "Kembali Ke Asal"

Hahaha.. Tanda aku tengah excited dapat kembali ke kolej ini. Adakah sudah jatuh cinta dengan kolej itu sendiri? Atau jatuh cinta dengan orang dalam kolej?? Hahahah nehi nehi. Takmao nak jatuh cinta sangat la kan. Geli oke Geli.

Semester baru dah mula. Semangat memang berkobar nak ubah kesilapan masa sem lepas. Orang kata, celakalah kamu sekiranya hari ini sama dengan hari semalam. Maka, haruslah hari ini lebih baik. Begitu juga untuk sem ini haruslah lebih baik dan terbaik daripada sem lepas.

Semangat dah berkobar ney. Jangan hangat-2 taik ayam je.
Cakap tak serupa bikin je namanya.
Tak pun mungkir janji pada diri sendiri.
Tamo, tamo..
Mungkir janji itu sifat orang munafik.. (teringat ada org ckp aku munafik.. FINE~) *emo tetibe. hahaha

Tadi sebelum ibu ayah balik, haruslah mohon restu semua kan.
Aku : Doakan akak tau.
Ayah & ibu : Ibu dengan ayah selalu doakan, semoga akak cemerlang sem ney. Dapat pointer bagus.
Aku : Janganlah doakan camtu. Doakan akak rajin je jangan malas.

Yela weyh.... Kalau doa camtu pun, tapi aku ney malas nya nauzubillah. Memang tak jalan la kan.. haha.

Okeyhlah sekian sahaja laporan dari aku.

SELAMAT MENGHADAPI SESI 2012/2013 DENGAN CEMERLANG
KEPADA SEMUA MAHASISWA/I

(over betul nak capslock bagai)



p/s : malas nak taip lebih-2. *nampak? malas lagi!*

Saturday, September 1, 2012

Kecelaruan topik.

Bismillah
Assalamualaikum.

MasyaAllah... dah lama yang amat aku tak update blog. Lama. Maklumlah, blog pun ada PMS nye jugak. Ehhh! Jari aku ney lagi satu hal, malas gila nak menaip. Hari ney jela tiba-2 mood excited datang. Haruslah menulis time mood sedang berbunga. Tibe-2. Takdelah berbunga nye pun. Biasa-2 je. 

Azam lepas Ramdhan. Dah taknak sedih-2. Kalau aku sedih pun, aku taknak tulis dalam blog. Simpan sendiri sudah kan. Siapa lah nak baca kisah sugul, muram durja ney. Bosan okeyh. Bosan. Haha.

Masih lagi dalam mood beraya. Maklumlah baru 2minggu raya. Jemputan open house pun sudah dikumpul, tinggal tunggu masa nak isi makanan je dalam perut ney. Tapi tak tau lah boleh pergi ke tak. Transport ye isu transport, ditambah pula dengan takde teman nak pergi bersama. Nak ajak pasangan. Ehh takde pulak pasangannya. M.I.A lah katakan. ehh. hahaha

Raya tahun ney, okeyhla. Taklah meriah sangat, tapi masih gembira. Faham? Maksudnya bersyukur lah masih boleh sambut raya kan kan. Cuma yang kurangnye, rumah aku takde kuih!! hahaha ini semua gara-2 aku yang terlalu berat tulang nak buat. Serius. Sebabtu kalau nak datang bagitahu dulu ye. Boleh masakkan something sikit untuk tetamu. Cewah.

Tadi aku telefon adik. Dia kata "bakal menantu" nak datang. Wahahah aku bagitahu mak aku. Berdekah-2 dia gelak. Siap cakap, kalau nak datang kena tunggu time ayah ada. Untungla kan ayah selalu cakap pasal budak tu. Aku plak berdekah time ney. Rajin budak ney datang raya. Daripada sekolah rendah lagi. Waaa.. Maklumlah, orang kata kalau nak ngurat anak, ambik hati family dia dulu ye dakkk.. okeyh aku rasa aku dah terlebih-2 cerita. 

Banyak lagi aku nak cerita sebenarnya. Kejap. Kejap. Tengah fikir sikit.

Oh. Dua hari aku beraya dengan kawan-2. Memang pakai serbu je. Kitorang memang suka plan last minute. Kalau ikut perancangan 4 buah rumah je dalam satu hari tu kan. Tiba-2 bila dah sampai, semua dok fikir, sape lagi yang duduk kat kawasan terdekat. Hasilnya. Berayalah kami sampai malam. Takde la malam sgt, sampai maghrib je. Terus balik.

Oleh kerana terlalu syok berkumpul. Kami plan nak makan chicken chop bersama. Tak tau lah menjadi atau hanya tinggal mimpi je plan tu. Hopefully jadi ye. Sebab kita dah nak masuk sem ney. Bila lagi kite nak jumpe kan. Lama you.


Oh ye, sudah bulan SEPTEMBER!!! haruslah bersedia untuk naik U. Sudah-2 lah cuti ye. Tapi sejujurnya. diri ini masih tak rela menghadapi kenyatan. No! haruslah rela. T_T 
Tapi sukar. Betul. Sukar sebab oh ye, status penginapan aku masih kabur-2 di situ. Tak pe lah ye. Kalau yg dirayu tu tak komfem. Masuk ajelah yang telah ditawarkan. Nak buat macam mana. ye dakk??


Okeyhlah, setakat ney aku story-2. sekadar nak mengisi entry baru. Takdelah nampak macam terbengkalai je blog aku ney kan.


Nampak tak betapa caca marba-nya entry aku kali ney. Semangat sangat nak menulis, sampai semua benda aku masuk jadi rojak.


Sekian.

jumpa lagi next entry. InsyaAllah.


P/S : tiba-2 terasa nak makan steamboat. Oh, steamboat sudah menjadi kegilaanku sekarang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...