Friday, February 3, 2012

Cara Bercakap Dengan Orang Yang Taknak Kalah

Bismillah
Assalamualaikum

Hari ni mood aku tak baik.
Hari emosi aku terganggu gara-2 penat dan surronding yang memang sangat menekan. Takpe. Aku mesti profesional. Buat apa nak lawan orang yang memang dah sedia maklum taunya nak menang je. Dia kalah pun dia kata menang. Dia menang lagi la dia rasa semuanya dia bagus. Kan?

Bukan nak kata siapa-2. Bukan nak mengata situasi SEKARANG yang macam ni. Cuma situasi sekarang buat aku terfikir pasal topik entry aku..

Aku bet korang semua pernah alami benda ni :

Korang :            weyh, subjek U aku susah gila weyh. Lepastu aku busy nak mati macam apa.
Kawan korang : WEYH!! AKU PUNYE LAGI SUSAH LAGI BUSY.. SATU HARI JE ASSIGMENT
                          AKU DAH 10!!! Aku punye susah sampai aku rasa nak terjun bangunan...
Korang :            Makan kat tempat aku mahal weyh. Tension ak nak pikir nak jimat duit.
Kawan korang: Hurmmmm tempat aku lagilah mahal. Mahal gila. Sampai aku cut or skip makan.

Pernah kan? Nak gaduh pasal mana yang lagi teruk. aku boleh katakan situasi ni. BODOH!
Lagi satu situasi.

Korang :             Aku ad tengok cerita bla bla bla.. Best sangat.
Kawan korang :  Oh cerita tu. Tau... Aku dah tengok dulu.. Tak best lah. Boring je.
Korang :             ow oke. (muka kecewa + sedih habis)

Ah. Aku banyak kali berhadapan dengan situasi bangang camni. Biasa aku buat macm ney.

1. Jawab dengan jawapan yang berlawanan


Bila kawan korang beriye la nak kata dorang punye subjek tu susah gila-nak-mati-serta-mampos. Korang jawab je macam ney...

Kawan korang : Weyh kau nak tau kos aku rupanya paaling susah sekali dalam banyak-2 kos. Bukan medic
                          lagi daahh..
Korang :            IYE!!!! Aku punye kos... paaling senang gila-babun sampai aku boleh rileks 24/7. Aku
                         sampai tension sebab boring takde benda nak buat.

End of story and pergaduhan bodoh tu.

2. Buat muka bodoh macam pending and tak faham sangat.


Selalu nya gaduh-2. Bertelagah mana yang lagi bagus mana yang lagi teruk. Memang kebodohan yang paling bodoh.
Kalau aku, aku buat macam ney je..

Kawan korang : Weyh, haritu lecturer aku puji aku kat dewan kuliah. Dia kata aku ney selalu bagi respon
                          paling baik..
Korang :            (ambik masa beberapa saat) Ooooo yeke... Bagus lah. (buat muka tak heran dan tak teruja
                          pun)

Ha. Yang ini kena jaga-2 sikit kalau nak guna. Guna hanya bila bercakap dengan orang yang korang dah tahu.memang jenis tak reti nak kalah. Tau nya dia jelaa yang menang. Dia jela yang betul. Dia jelaa yang perfect. And untuk orang yang selalu buat pergaduahan bodoh macam first dialog dlm entry aku. Itu memangla dialukan kalau korang sakit hati nak dengar setiap kemenangan dia.
Tapi kalau orang yang tak pernah buat taik camni tetiba kau jawab macam tu. Memang nak kena pelempang la kan.. Bagi la support kat kawan tu.. aihhh..

3. Makin mengapikan then terus buat dia rasa kalah.


Haaa yang ini pun senang je. Selalu gak aku buat. Bhahahaha. Tension la weyh kalau asyik nak melayan makhluk taknak kalah. Oke aku bagi contoh. (masih pasal kos)

Kawan korang : Kos aku susahlaaa tak larat aku nak bawak. Hari-2 banyak assigment. Subjek ney, subjek
                         tu, subjek ni... Selalu kena bla bla bla bla bla..
Korang :           Yeke... Aku pun susah jugak... bendanya complicated. Nak kena buat tu, buat ney.. cari tu,
                        cari ney.. Baru nak buat assgment tu dah datang assignment baru.
Kawan korang : Aku lagi teruk sampai dah bape kali reject. Pastu kena buat balik. Cam S***

(pergaduhan memilih siapa yang paling dahsyat berterusan sampai korang semua dah hot gila. tiba-tiba.....)

Kawan korang : (masih meneruskan dan menyusun kata-2 kemenangan)
Korang :            eh yeeke?? Nasib baik aku tak mintak kos tu. Padan muka kau. Kau dah ambik kan kos tu
                         kau layan jela. Mana ada kos yang senang kat dunia ni. Dulu kecik-2 nak belajar abc pun
                         kau rasa benda paling susah dalam dunia. Kos aku takdelah susah sangat cam kau. Nasib
                         baik.

Lepas tu kau blah. Biarkan dia dengan segala penat lelah kos nye tu...

Tension kan? Semua benda nak menang.

tapi yang paling selalu aku buat and selalu aku praktik kan.. ialah.

4. Diam dan buat bodoh


Kawan korang : aku kan.. bla bla bla bla bla
korang :             ..............

habis cerita. Mesti dorang tukar topik punya. Bhahahaha.
Ayukan aku? Diam je. Wanita solehah kan? tddmka~

kesimpulannya, kepada manusia and rakan sebaya yang rasa dah cukup bagus sangat.. tak payah nak gebang sana sini pasal kehebatan dan kedahsyatan korang tu ye. Aku tak layan. Kita berkongsi cerita takpe. Berkongsi maklumat ke.. Kan best macam tu. Berkembanglah sikit otak. Otak tu kan dah sempit dengan segala assignment yang dikatakan banyak tuuu.. So, tak yah nak serabut lagi fikir sape paling banyak assgnment. Kang semua benda tak siap. Tu lagi la tambah satu bodoh.

Tapi aku selalu gak nak menang je. Tu bila aku bagi pendapat. Penat la asyik kalah je. Aku nak tengok gak orang mengalah. Tapi.. harrraaaammmm.. takdenyee.. last-2 aku kate FINE~

Sekian..

p/s : korang perasan tak. entry aku kali ney banyak perkataan bodoh. Sebab aku memang membodohkan manusia yang taknak kalah ney. Aku paling benci orang macam ney. Buat kusut hidup orang je.

p/p/s : amaran... jangan amalkan sikap taknak kalah selalu. Kadang-2 mengalah atau mendiamkan diri tu bukannya kalah. Tapi korang menang dalam diam. Sebab korang boleh gelakkan dorang yang nak menang je. Kesian kan orang macam tu? Cuba tengok reaksi dorang bila bercakap tentang kehebatan dan kedahsyatan dorang mesti kelakar kan?



-Amilia_Ami-

7 comments:

Ramona Alice said...

hamboi. ganas.

Amilia_Ami said...

bhahahahah aku kan memang dr dulu ganas..

Anonymous said...

aish. ini mcm yang kes aku cite dlu je.. hehhee.. ;)) -faz

Leeya Aneerza said...

Setuju..kdg2 org yg asyik nak menang bercakap ni..hidup dia another way around..terumbang ambing..kbanyakannya indah khabar dari rupa..for me,still..action speak louder

salmanbrahman said...

Sakit hati kalau dpt kawan yg mcm ni

Anonymous said...

Hehe...sama situasi....kawan baik i pulak tuh...kadang2 rasa nak pelempang je muka dia...tapi sebab sy ni org yg masih bermoral and sy syg kat di kawan sy sorg nih...sabar jelah...dia anak tunggal, org penang....mmg lah xnak kalah langsung...dia je yg perfect...annoying...kerap saya menangis sbb terlalu sakit hati sbb dia selalu malukan sy depan kawan2 lain and selalu demotivate sy dgn kata2 pedas dia.kadang2 tu sy harap sy xkawan dgn dia...tapi sy pasti, tuhan beri sy dia sbgi kawan mesti ada hikmah....sy akan terus sabar dgn dia semoga Allah bantu sy kuatkan hati sy hadapi si dia ni.

Anonymous said...

Thanks utk tips di atas...sy nak try jugak....dah 4 tahun dgn kawan yg mcm nih....sy mmg syg sgt kat kwn sy ni agaknya....mmg patutlah si dia nih ramai org xsuka...and xramai org nak kwn dgn dia....org lain selalu tanya kenapa i kawan dgn dia nih.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...