Friday, February 24, 2012

Essay Bahasa Inggeris yang Trash~

Bismillah..
Assalamualaikum,

Entry dimulakan dengan karakter berlagak aku. Aku ni tak main la speking English, Bahasa Melayu sudah. Tengoklah entry aku kebanyakkannya berbahasa Melayu tinggi. TDDMKA~ ouh, aku bangga dengan bahasa melayu tinggi aku. hahahaha

Okeh, entry ini bukan nak mengada cerita pasal betapa hebatnya bahasa Melayu aku. Tengok tajuk jela. Essay Bahasa Inggeris kannn..

Awal pagi jam 9 hari ini, kelas Bahasa Inggeris (writing skills) sudah menunggu aku untuk meluahkan segala yang skill menulis yang aku ada. Malangnya, apabila kertas dan pen sudah di tangan, sebarang perbendaharaan kata hilang ghaib macam tu je. Aku bet semua orang pernah mengalaminya.

Tapi kes aku mungkin kes special sikit, hahahaha *nak jugak special, geli I* Hari ini, otak aku bergegar dengan kadar 18 skala Richter apabila lecturer aku mengarahkan kami menulis satu essay ringkas mengandungi 3 perenggan tentang pendapat aku mengenai Satu Malaysia.

Aku rasa macam, hujan lebat berserta ribut taufan dan kilat yang sambar menyambar.. Ouh man, apa aku nak cakap?? Apa aku nak tulis?? Aku memangla suka menulis, tapi secara menaip bukanlah di atas kertas. Mati segala idea aku bila aku terpaksa menulis di atas kertas. Mungkin itu soft skill yang aku kena ubah. Harus.

Tahu apa yang difikirkan, tapi tak tahu nak terjemahkan dalam bentuk tulisan tangan yang pastinya seakan cakar ayam. T_T menangis tak berlagu. Dan satu lagi yang buat aku rasa terkujat bila nak menulis ialah tajuk yang diberi sangat lah mencabar kepala hotak aku nak berfikir. Satu Malaysia???? Apa tu??? Apa sebenarnya Satu Malaysia. Ouh, nampak sangat aku macam masih tertanya-2 dan tak faham.

Ups! Bukan..Bukan.. Bukan aku tak faham dan tak tahu, cuma aku tak tahu nak describe. Soalan apa itu Satu Malaysia sama seperti soalan lecturer Biologi Organisma aku, "What is animal?" Ha, siapa yang baca dan kebetulan bijak pandai, sila jawab soalan itu.

Kami yang di dewan kuliah semua pun keluarla segala teori saintifik yang terlintas konon nak tunjuk betapa saintifiknya kami dan betapa bijaknya kami. Wah! Korang bila ditanya soalan simple yang memang korang dah tau ape bende alah tu sejak azali, tapi tak diberitahu secara ilmiah dan mendalam tentang itu mesti korang terasa macam, "Eh! bodohnya aku tak tau pun."

Hahahaha. Dan berbalik kepada essay BI aku yang umpama trash, menurut hemat aku. Essay itu seperti karangan kanak-2 yang tak pernah belajar macam mana buat essay yang tersusun dan menarik. Essay aku itu, penuh dengan segala kata-2 yang pada hemat aku memangla dahsyat dan hebat, *berlagak lagi* tapi tak organized langsung, macam pakai langsam je nak tulis apa. Cisskek!

Paling tak boleh bla, aku boleh tulis ayat terakhir yang konon-2-nya bahagian penutup seperti ini...

1 Malaysia is something that really makes me think a lot whenever someone asked me about it.

Tak ke naya ayat aku tu. Bhahahah. Kepada adik-2 di luar sana, sila jangan mencontohi ayat trash lagi sentap ini. Jika dicontohi maka berkuranglah markah yang akan diperoleh. Hahahaha

Aku sangat kecewa kerana aku cuma tahu bercakap BI tetapi bila tiba bab menulis essay yang fakta belaka aku memang la fail sejak azali. Kena ubah. Maka, kamus meh berjimba dengan I sygs~

Ouh, pelik dah situasi aku yang seharus pandai menulis berbanding bercakap. mungkin hanya untuk fenomena Bahasa Inggeris. Baiklah aku rasa entry aku dah semakin elaborate ke arah trash juga jadi sebelum semakin trash, aku tutup la entry ini degan tasbih kafarah dan suratul'Asr

hahaha. Sekian

P/S : kena perbaiki penulisan bahasa Inggeris aku. Like seriously! Mungkin kerana sudah lama meninggalkan dunia essay yang fakta belaka. Segala thesis statement, topis sentence dan sequence connector entah ke mana larinya.


Saturday, February 4, 2012

Bila Si Kaki Bangku Cuba Berfutsal.

Bismillah.
Assalamualaikum..

Perasan tak sejak akhir-2 ni aku selalu je update blog. Macam takde kerja lain kan? Bukanlaaa ni semua sebab aku tengah dalam mood yang sangat ohsemm...

Pagi ni, keluarga CG main futsal. Walaupun berbaki cuma beberapa orang tapi aktiviti tetap jalan.
Tersentak jam sudah pukul 7.17 pagi. Segera bangun walaupun malas dan berat. Kaki melangkah laju ke toilet. Usai je, cepat-2 siap. 7.45 jugak aku turun bersama yang lain.

Tunggu punya tunggu ingatkan ramai la lagi, rupenye berapa ketul je. Takpe la. Terus ke court. Warm up sikit. Futsal bermula.....

Grup 1 : aku, k rina, aly, juju, rumi, ryry
Grup 2 : lia, nunu, azi, juma, kmal,

Mula-2 main je grup 2 dah score. Hasil sepakan nunu. Ah masa ni dah tension. Masa berlalu, grup 2 tetap score. Diorang yang kurang satu ahli pun boleh score byk dr kitorang. Itula yang makin tambah stress. Lagi-2 si azi scorer terbaik dorang. Sepak angin memang pro. Tpi tetap score.

Grup 1, nak score pun berpenat lelah. sepak sane sepak sini pass kat sane pass kat sini.. masuk tak jugak. Ney semua gara-2 lia si keeper terhebat. Main sopan gila tapi satu bola pun tak dapat nak masuk.. hebaattt..
Aku ney tak payah nak citer la, ney first time aku men futsal selepas form 3. Like seriously aku kaki bangku time ni. Arh.. segalaanya hancur. Buat malu je main depan laki. Paling aku akan ingat ialah bila aku nak shoot. Sepak dah kencang habis, tapi aku tak faham kenapa Lia masih boleh tahan dengan sopan bola aku tu. Grrrr.. Aku tergamam tengok kehabatan dia.

Tengok gelagat dorang yang main pun tak bape nak hebat memang la kelakar, ditambah pula aku memang yang tak hebat. Jadi entah apa-2 permainan tu. Tapi at least semua happy.

Paling happy mestilah Lia and azi. Hebat kan.. Nunu, juju ngn kmal pun hebat jugaak.
Keeper grup aku hebat jugak sampai spec pun calar..
Paling takley bla bile setiap kali azi dapat bola, rumi mengagah macam tengah main dengan kanak-2. K Rina cuba untuk shoot tapi tersepak angin. Aly yang tiba-2 merampas bola dari aku sedangkan aku satu grup dgn dia. And bila Aly menyepak bola dr luar yang sepatutnya disepak oleh grup lawan, time tu aku dengan yang lain like seriously terpaku tengok dia sepak. Tertanya-2, apekah??

Dan pastinya K Juma yang nampak comel bila kalut dapat bola and cuba gol kan. Best la korang.. Hasilnya Grup 2 menang. Untunglaaa ramai orang hebat. Aku ney tak hebat.. bhhahahaha
Sedih pulak nak tinggalkan korang and kem ney. Masa ney la aku rasa korang TERBAIK.. ini bukan sentapan dan perlian. Ini adalah pujian. Tahniah korang jadi best. And tak sangka la junior bley blend ngan senior sampai macam ni. Seronok!

Aku taknak komen apa-2 pasal konflik ke apa. Aku cuma pandang pada kenangan yang korang dah ukir dalam hidup aku. Aku dah banyak kali cakap kan, yang CG la yang paling aku syg kat UM. Dia buat aku rasa hidup aku memang best. Wah~ melankoliknya.

Bilalaaa nak main futsal lagi macam ney. Mesti best kan? Nanti try la main bola keranjang. Aku nak tengok korang berani ke tak lawan perempuan. Bhahahaha

Sekian,

p/s : mood masih baik. Walaupun terasa sedih nak tinggalkan kem feseni ni.





-Amilia_Ami-

Friday, February 3, 2012

Cara Bercakap Dengan Orang Yang Taknak Kalah

Bismillah
Assalamualaikum

Hari ni mood aku tak baik.
Hari emosi aku terganggu gara-2 penat dan surronding yang memang sangat menekan. Takpe. Aku mesti profesional. Buat apa nak lawan orang yang memang dah sedia maklum taunya nak menang je. Dia kalah pun dia kata menang. Dia menang lagi la dia rasa semuanya dia bagus. Kan?

Bukan nak kata siapa-2. Bukan nak mengata situasi SEKARANG yang macam ni. Cuma situasi sekarang buat aku terfikir pasal topik entry aku..

Aku bet korang semua pernah alami benda ni :

Korang :            weyh, subjek U aku susah gila weyh. Lepastu aku busy nak mati macam apa.
Kawan korang : WEYH!! AKU PUNYE LAGI SUSAH LAGI BUSY.. SATU HARI JE ASSIGMENT
                          AKU DAH 10!!! Aku punye susah sampai aku rasa nak terjun bangunan...
Korang :            Makan kat tempat aku mahal weyh. Tension ak nak pikir nak jimat duit.
Kawan korang: Hurmmmm tempat aku lagilah mahal. Mahal gila. Sampai aku cut or skip makan.

Pernah kan? Nak gaduh pasal mana yang lagi teruk. aku boleh katakan situasi ni. BODOH!
Lagi satu situasi.

Korang :             Aku ad tengok cerita bla bla bla.. Best sangat.
Kawan korang :  Oh cerita tu. Tau... Aku dah tengok dulu.. Tak best lah. Boring je.
Korang :             ow oke. (muka kecewa + sedih habis)

Ah. Aku banyak kali berhadapan dengan situasi bangang camni. Biasa aku buat macm ney.

1. Jawab dengan jawapan yang berlawanan


Bila kawan korang beriye la nak kata dorang punye subjek tu susah gila-nak-mati-serta-mampos. Korang jawab je macam ney...

Kawan korang : Weyh kau nak tau kos aku rupanya paaling susah sekali dalam banyak-2 kos. Bukan medic
                          lagi daahh..
Korang :            IYE!!!! Aku punye kos... paaling senang gila-babun sampai aku boleh rileks 24/7. Aku
                         sampai tension sebab boring takde benda nak buat.

End of story and pergaduhan bodoh tu.

2. Buat muka bodoh macam pending and tak faham sangat.


Selalu nya gaduh-2. Bertelagah mana yang lagi bagus mana yang lagi teruk. Memang kebodohan yang paling bodoh.
Kalau aku, aku buat macam ney je..

Kawan korang : Weyh, haritu lecturer aku puji aku kat dewan kuliah. Dia kata aku ney selalu bagi respon
                          paling baik..
Korang :            (ambik masa beberapa saat) Ooooo yeke... Bagus lah. (buat muka tak heran dan tak teruja
                          pun)

Ha. Yang ini kena jaga-2 sikit kalau nak guna. Guna hanya bila bercakap dengan orang yang korang dah tahu.memang jenis tak reti nak kalah. Tau nya dia jelaa yang menang. Dia jela yang betul. Dia jelaa yang perfect. And untuk orang yang selalu buat pergaduahan bodoh macam first dialog dlm entry aku. Itu memangla dialukan kalau korang sakit hati nak dengar setiap kemenangan dia.
Tapi kalau orang yang tak pernah buat taik camni tetiba kau jawab macam tu. Memang nak kena pelempang la kan.. Bagi la support kat kawan tu.. aihhh..

3. Makin mengapikan then terus buat dia rasa kalah.


Haaa yang ini pun senang je. Selalu gak aku buat. Bhahahaha. Tension la weyh kalau asyik nak melayan makhluk taknak kalah. Oke aku bagi contoh. (masih pasal kos)

Kawan korang : Kos aku susahlaaa tak larat aku nak bawak. Hari-2 banyak assigment. Subjek ney, subjek
                         tu, subjek ni... Selalu kena bla bla bla bla bla..
Korang :           Yeke... Aku pun susah jugak... bendanya complicated. Nak kena buat tu, buat ney.. cari tu,
                        cari ney.. Baru nak buat assgment tu dah datang assignment baru.
Kawan korang : Aku lagi teruk sampai dah bape kali reject. Pastu kena buat balik. Cam S***

(pergaduhan memilih siapa yang paling dahsyat berterusan sampai korang semua dah hot gila. tiba-tiba.....)

Kawan korang : (masih meneruskan dan menyusun kata-2 kemenangan)
Korang :            eh yeeke?? Nasib baik aku tak mintak kos tu. Padan muka kau. Kau dah ambik kan kos tu
                         kau layan jela. Mana ada kos yang senang kat dunia ni. Dulu kecik-2 nak belajar abc pun
                         kau rasa benda paling susah dalam dunia. Kos aku takdelah susah sangat cam kau. Nasib
                         baik.

Lepas tu kau blah. Biarkan dia dengan segala penat lelah kos nye tu...

Tension kan? Semua benda nak menang.

tapi yang paling selalu aku buat and selalu aku praktik kan.. ialah.

4. Diam dan buat bodoh


Kawan korang : aku kan.. bla bla bla bla bla
korang :             ..............

habis cerita. Mesti dorang tukar topik punya. Bhahahaha.
Ayukan aku? Diam je. Wanita solehah kan? tddmka~

kesimpulannya, kepada manusia and rakan sebaya yang rasa dah cukup bagus sangat.. tak payah nak gebang sana sini pasal kehebatan dan kedahsyatan korang tu ye. Aku tak layan. Kita berkongsi cerita takpe. Berkongsi maklumat ke.. Kan best macam tu. Berkembanglah sikit otak. Otak tu kan dah sempit dengan segala assignment yang dikatakan banyak tuuu.. So, tak yah nak serabut lagi fikir sape paling banyak assgnment. Kang semua benda tak siap. Tu lagi la tambah satu bodoh.

Tapi aku selalu gak nak menang je. Tu bila aku bagi pendapat. Penat la asyik kalah je. Aku nak tengok gak orang mengalah. Tapi.. harrraaaammmm.. takdenyee.. last-2 aku kate FINE~

Sekian..

p/s : korang perasan tak. entry aku kali ney banyak perkataan bodoh. Sebab aku memang membodohkan manusia yang taknak kalah ney. Aku paling benci orang macam ney. Buat kusut hidup orang je.

p/p/s : amaran... jangan amalkan sikap taknak kalah selalu. Kadang-2 mengalah atau mendiamkan diri tu bukannya kalah. Tapi korang menang dalam diam. Sebab korang boleh gelakkan dorang yang nak menang je. Kesian kan orang macam tu? Cuba tengok reaksi dorang bila bercakap tentang kehebatan dan kedahsyatan dorang mesti kelakar kan?



-Amilia_Ami-

Wednesday, February 1, 2012

Ice That Going To Melt More

Bismillah..
Assalamualaikum.

Remember when I used to said that I didn't felt the sense of belonging in CG?

Now, I guess I try hard to not let it grow.
Alkisah...

Kem Feseni which is not really a camp. Just, weeks of practice and joys and practice and more joys and even more practice and even more games and joys. Practice makes perfect yeah I knew it long before.. But in my case, practice makes persistence. Why persistence? Because its really stressful with those things i have to remember. All the technics I learned. erghhh~ it is all a new things to me.
Well, at least I learn. And improvise. Shouldn't I?

I dont know.. I just interested in games. hahaha
Seeing their laugh. Their smiles. Big smiles. Seronok like crazy. Awesome sangat. (not that sgt yg tddmka)
As time pass by, those ices are finally melt one by one. And I finally could blend with them.

Sangat cemburu dengan juniors (new comers) yang senang and does not even take longer time to get close with the seniors. Sedangkan aku, masih lagi terasa gap. Not only an inch but more than that. See, how big the gap I put myself. Maybe I'm not that diva.

Aku rasa kagum dengan one of the juniors yang pemalu (the very shy one), she can easily talk with the seniors (girls) just like that. Aku yang kalau diletakkan dengan senior pun aku masih senyap dan tak mampu berkata-2 walau cerita apa pun. Sepatah ditanya, sepatahlah jawapan. Kalau perbualan yang tak mencapai tahap akal aku yang terlalu pending.. Mesti disambut dengan bunyi cengkerik hutan.

Dahsyat sangat aku ney.
But I really hope that those ice kept melting till no more ice exist. Just a juice with an awesome taste.

CG is my family in UM. Aku tak kisah la apa konflik yang dorang ada.
Thanks to all the seniors yang dah berusaha untuk buat kitorang rasa selesa.
Thanks a lot pada kawan-2 yang banyak tolong
Thanks to the coach yang dah byk aja and bagi tips.
(oke, jangan suka sangat)

hahahah.
Rasa macam tengah bagi ucapan sebab dapat anugerah kan?
Melampau.

Rasanya petang-2 macam ney idea aku tak berkembang langsung.
Blurr semacam.
So, thats all la yang ak nak bebelkan.

p/s : entry kali like seriously BOSAN! and sengaje ak nak speaking. Dah lama tak speaking
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...