Tuesday, August 2, 2011

Bestnye! Kau hade?

Assalamualaikum,
------------------------------------------------------------------------------------------------
Wah, da bersarang semut, tikus dah beranak pinak, lipas dah melambak-2 kat blog aku ney. Seriously aku dah lame tak tulis entry dalam blog. Sebelum ney aku rse mcm takdde mood lgsung nak on9 even bukak FB pown aku mcm da takde rse nak bukak langsung. Aku tak tau nape, oke itu hal yang da lepas.
       Kali ney aku just nak bagitau yang sabtu hari tu (30/7/2011) aku balik kampung. Wah! dah lame gila aku tak balik kampung. Actually mmg plan nak balik sebelum puasa. So, akhirnya niat and plan kami berjalan lancar. Aku balik kampung lepas habis citer hindustan **aku tak ingat ape tajuk citer tu** tapi ada lagu yang. "tuje dekatume jana sanum...." -ntah ye tah tak aku pnye lirik tu.. sbb ayah aku yang beriye nak tengok. wahaha
       Sampai batu pahat pkol 7.30 mlm, lebih kurang la.. hehe lepastu aku decide jumpa Ayie kat BP Mall. Sekejap je, mula-2 ingat  nak tgok wayang tapi sebab nak pergi umah makcik, so kitowg just nak say hai, borak-2, jln-2 pusing satu mall. *terase sengal mase tu* OMG! dia jalan sgt laju, nak aje ak berjoging mse tu bia same laju ngn dia. haha. Tapi aku tak buat mcm tu, ak twos biakan dia jalan smpai ak mmg betol dah tinggal kat belakang dengan adik aku. *kire dia jln sorang* aku siap sembunyi kat kedai, tengok dia jalan dgn syoknya. hahaha.
banyak kan?
       Actually bukan pasal jumpa Ayie yg aku nak story, aku nak story pasal betapa syoknya kutip buah durian kat kebun. ahh! ohsem! Aku pergi ngan pak ngah sefamily hari ahadnye*hik3 ade ke perkataan tu?* bila sampai je kebun, aku dan adik-2 serta kazen-2ku berpusu-2 mengutip buah durian. haha. Seronok + excited gilerr mereka. Aku n Aina sibuk snap-2 gmba dowg tga mengutip, dapatla penuh keta sorong ngan bakul. Dan dengan segera kami menghabiskannya. wahaha tapi aku tak la, tak sggup dan tak larat. Mase tu aku tak mkn pape lagi, so bile masuk durian terus aku rse perut ak nak meletop sakitnye.
yeah tu dia!
       Tengah-2 mkn durian tu tetibe kami ternampak la rambutan yang masak ranum. Wah ayt aku. Apalagi, kazen ak pg la ambik galah n kait buahnye. Haha. Sbnanye jakon sbb tak pernah kait buah. haha. Mmg serabut gila, kait-2 yg jatuhnye dahan & ranting bukannye buah. Cis! tapi kami dpt jugak! =P
hasil tangkapan kami
      Lepastu, bila dowg kate je kat belakang ada buah manggis, kitowg pe lagi dengan gelojohnye terus pergi belakang, skali dowg nmpk sesuatu and sgt excited. Apekah? haha just buah rambutan yang lebih  merah daripada yang sebelumnya. Lepastu, pakcik tu ajar kitowg cmne nak kait buah manggis. Kitowg ape lagi, kait seberapa banyak yang boleh. Tapi weyh! mencabar weyh, penat pale aku nak dongak-2 cari buah manggis dahla kulitnya warne gelap. Mane nak nampak. Haha. Kelakar pown ade. Buah longan pown ade beb! memang superb. Buah makisa a.k.a buah susu pown ade, kau hade? ngahaha
aku::nikmatnye rambutan!
       Oleh kerana aku geram dengan buah rambutan yang sangat merah yang kitowg excited jumpa tu, ak cuba capai. Tapi tak sampai, ternyata lompatan ak tak bagus. Haha. Jadi dek kerana geram sgt nakkan rambutan tu aku pown panjatla pokok. peduli ape aku, aku dah lame tak panjat pokok. Mase tu takde sape nmpak, skali kazen aku, Uda nampak. Dia g kecoh-2. haiiihhh =="
       Tapi mmg pengalaman tu mmg plg best, ak siap ckp lagi kat adik aku, aku sanggupp tuka satu juta hengget dengan kebun & dusun yang banyak buah cmni. Walaupun susah tapi aku boleh dpt bnyk nikmat. heheh. So, oleh kerana mase kitowg ambik-2 buah tu before puase dapat lah mkn puas-2 menikmati buah-2an tempatan *aiseymen* dengan free! slurrrpppp!
<<tgok gmba sebelah. semangat KMJ tak?? wahahahahaha<<






maaf kalau korang bace time tga puase ney.. hahaha
Kuatkan iman ye anak-2 jgn tergugat. Awww!
=P

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...