Tuesday, March 8, 2011

kEpaDA rOoMaTe SedUniA

ASSALAMUALAIKUM..
pembuka bicara, pemanis kata...
(ceyh,, macam nak buat buku la plak) =_=''
 
Oke... bagi korang apa yang korang harap-harapkan daripada seorang kawan yang eventually korang punye room-mate??? apa pula yang korang sanggup buat or bagi pada kawan-kawan korang tu???

ha,, bukanlah aku nak cakap belakang atau nak complaint lebih2 or even mengumpat.. cuma aku nak meluahkan rasa tak puas aty aku.... kepada rumate2 sedunia.. please laaaa.. kite ney dah kire macam satu family tau tak.. dah macam adik-beradik.. please mind your manners bebeh~
yelaaa.. kite kan dah tinggal sebilik... macam kat rumah,, korang kan sebilik ngn adik-beradik korang... alahai.. so tolonglaaaa jangan jadi tersangat2 selfish...

somebody's story
oke... adelaa seorang hamba Allah ney sakit a.k.a tak sihat la kan... ak sebagai kawan, selalu la gak tnye dye da oke ke belum... then, aku sgt yakin yang rumate kawan aku tu akan tolong dye bawa ke klinik memandangkan dia memang dah tak larat sangat2 nak bangun... dan aku pun berfikiran positif yang kawan aku sowang tu dah pun pergi ke klinik... then, mse ak habes kelas around 2 pm, ak igt nak singgah bilik dia.. tapi disebabkan tak sempat sebab aku ada hal, and balik pkol 3pm. Ak just tepon jew... tapi memang ak glabah la kan.. dengo kwn ak tu menangis.. then ak tnye la..

cik maia : kau dah oke ke belum?
Cik akak : belum...
cik maia : kau dah pergi klinik ke belum sebenarnya?
Cik akak : belum...
cik maia : rumate kau dah balik ke belum??
cik akak : dah...
cik maia : dah tu,, kau tak minta tolong dia teman kau pergi klinik ke??
cik akak : dia takde, dah keluar pergi outing...
cik maia : ??????????????

macam mana laaaa,,,dia boleh tingglkan kawan aku tu.. and lebih sanggup pergi outing daripada pergi teman/ bawak rumate dye pergi klinik... memang aku tersentak arrr...ak da ajak dia,, tapi dia taknk katenye da oke sket..pas ak da tgok dye ak pegila kelas BIOMASTERY..

then, (dipendekkan cerita)......
ak igt dye da oke sket.. upenye maken terok...

cik maia : eh,,, ko oke tak?? rumate ko mne?? tak mintak tolong dorang bawa kau pergi klinik ke?
cik akak : tak,, diorang tengah tido...
cik maia : ?????!!!!!!!!!!!! &*%$#

mak aih! Boleh tido???!!
okeyh.. kali ney memang ak tak boleh nak tahan.. merdang tahap volcano bile ak dga... rumate kawan aku tu tido... sedangkan... kawan aku ney tengah melalak gile (menangis yew..bukan melalak yang nyanyi tu)

oke... so sekarang habes cerita pasal mereka dan keluarga mereka...
sekarang ney nak citer pasal sikap orang yang selfish tu...
aku tertanya-tanya, susah sangat kew tolong kawan? Susah sangat ke nak buat kebaikan?? even kau tolong kejotkan rumate kau untuk solat pown dah dikire kau buat kebaikan kau tau tak.. cubalaaa jangan terlalu pikirkan diri sendiri.. memang la sekarang kau tak rase.. tapi kau kene ingat,, hari ini mungkin hari dia, nanti esok lusa hari kua pulak.. jangn la kau nak kata orang lain punye salah pulak...kau kene pikir jugak kesalahn yang kau pernah buat... itu dikire hukuman untuk kau... setiap kebaikan akan dibalas dengan seribu kebaikan, and setiap kejahatan yang kau buat, akan dapat balasannye jugak.. kalau kau tak dapat balasannye.. mungkin family kau or sesape sje yg berkait rapat dengan kau.. mseti kau pown rse sepanas lava volcano kan?? hehehehe.. and kepada rumate2 tu.. rajin2 la berkongsi masalah... kite kan tinggl dlm satu bilik.. and ak repeat,,, SATU BILIK. So,, jadi masalh ke kalau kau nak kongsi masalh.??? mane tau rumate kau boleh tolong bg cadangan kat kau macam mana nak selesaikan masalah tu... tolong la jgn jadi bebal, dengan mengatakan ; “oh, aku taknak menyusahkan orang lain...so lebih baik aku diam sahaja...”

Nak berahsia tu memang boleh.. tapi jangan lah berahsia dengan benda yang dah terang nyata.. contoh : kau menangis sebab gaduh ngan pakwe or gaduh ngn kawan or kene marah or apa2 jela yang membuat korang tension and menangis... dan kebetulan si rumate nampak.. bile ditanya, dengan penuh sengal kau jawab; “eh takde pape la.. aku oke jew...” kepala HOT kau, oke kalau kau dah menangis tahap penyu bertelur.. tolong laaaa.. menyampah plak aku aksi2 merendah diri macam ney.. (merendah diri?? macam tak kne je ayt).. kau dah terang2 ade masalh... taknak story.. bajet dah bagus sgt laaa kan.. len la kalau kau memang ade rhsi mcm sket barah kew ape kew.. boleh arr rhsie.. b___h betol kalau nak merahsiakan benda yang dah jelas.. eeeee berbulu mata aku...kalau memang tak nak bgtau or tak boleh bagitau.. at least cakap la... "ak tga ade masalh, tapi ak tak bole nk bgtau kau laaa.." hah. kan senang.. takkn la membe ko nk pakse plak ko bgtau dye..

perangai ala2 wanita melayu terakhir kau tu.. bukan sahaja boleh buat mata owg len berbulu... tapi boleh menambah lagi satu kes... iaitu,, rakan kau merasa macam tidak diperlukan lagi oleh kau.. mereka akan merasa kecil hati.. merasa seperti disingkirkn, diketepikan and paling parah.. dia takkan ambil berat lagi terhadao kamooo sebab dah set kat mind; “aku ade ke aku takde kew,,, same jew.. takkan mengubah ape2 pown dalam idop dia,,” 
hah! Sudaaaa... lagi satu aksi2 wanita melayu terakhir yang timbul... tapi yang ini tidak membuat mata owg terasa berbulu jew.. memang kenyataan pown.. kalau dah smpai tahap macam ni.. kau takkan sedar bila kau akn kehilangan orang yang selalu ambil berat tentang kau terutama dia jenis yang memang rajin bertanya tentang masalah kau.. cuma kau je yang bajet handal taknak bagitau masalah kau...



p/s: berdasarkan pengalaman sendiri and pemerhatian aku terhadap
rumate2 yang ade kat tempat aku belajar...
macam2 yang aku jumpe.. tapi mungkin ade ramai lagi...
yang lebih teruk... tapi lepas ney rase macm nk citer yang baik2 je kowt...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...