Sunday, February 27, 2011

SetELah SeKiaN LamA

ASSALAMUALAIKUM
orait.. rase nye macam dah lama aku tak post entry kat belooogg ney...
hurm,,, tak tau la nak tulis ape plak.. alahai... loading sungguh kepala ney...
okeyhla... nak share sket,, something yg mungkin owg tak perasan.. (tapi rasenye.. macam owg da tau jew)

bagi aku laa.... nak jadi manusia yg bergune ney tak smestinye kene jadi owg yg pandai dlm akademik, genius thp ghaban, dpt straight A mcm nak heboh satu kampung (tu lg tmbah stu kes; RIAK) senang citer,,,, nak jadi manusia berguna ney, first kite kne tau sape kite kat dunia ney... kite ney hamba Allah SWT, then kite kne tau tujuan hidup kite... kalau setakat tok dunia jew.. mmg tak kemana la.. p mksod ak tak kemana tu.. apa kite dpt mcm harta dunia ney... takkn kite bwk punye mse kat akhirat... silap2 harta tu tuntut blek hak dowg.. yela.. ade yg kaya tapi tak bayar zakat... ape kess?

ade owg slalu ngadu kat aku..
eh,, mcm nak pandai mcm kau? aku ney bce, satu ape pown tak msok... bile nk pandai mcm ney.. mcm mne nak score nt lau asyik tak msok je..
ade yg agk parah...
ak ney tak layak...sbb ak tak pandai... sape la aku ney... spm dpt bape jew...
kdg2 menyirap gak aku dengo... eeee aphal la seyh... cuba bukak sket minda tu... eee kang ak bukak pkai pembuka tin tu kang.. bwu nak terbukak luas ke minda kau tu?? adoiyai...

manusia ney diciptakan dgn sebaik2 kejadian... Allah tu Maha Adil laaaa... kau kalau tak pandai atau bahasa kasarnye.. bodoh dlm akademik.. tak semestinye kau tak pandai segala2nye...
dan sbnanye (mcm lagu yuna la plak) kau tu lebih pndai dr owg yg pandai.. yek arr ade yg pandai akademik.. tapi lau bab kemahiran.. aku bley ckp hempeh! mcm tu jugak sebaliknye... SEE kan adil mcm tu... eee tolong arrr jgn tamak...

ade jgak yang.. mmg serba serbi bijak pandai + bijaksana + segala kepandaian.. tapi... dye tak sesenang owg len an?? so.. masing2 ade kekurangan and kelebihan masing2... manusia ney mmg dilahirkan unik.... paham tak??? Allah Maha Mengetahui sayang oiiii... malah Maha Bijaksana... Maha Adil, Maha Penyayang + Maha Pemurah.. ape lgi kau nak sebut? semua ada...semua nye yg baek2 punye,,, takkn ade yg kurang He is ALWAYS PERFECT! bebeh...

kite kne redha dgn ape yg dah ditakdirka oleh Allah... TAPI! jgn kau ngengade redha dgn stkat ape kau dpt ney... Allah sndiri ade pesan.. USAHA! Allah takkan tolong mengubah nasib hambaNya kalau hambaNya sendiri taknak berusaha mengubahnye... ha! kan... takkan la mentang2 kte da tau kte ni kurang bijak kau pown dgn selmaba badak nye.. g ckp... 
alah. aku dah bodoh... nak buat macam mane.. kalau aku blaja pown aku ttp bodoh. so lebih baik aku tak payah membazir masa pegi belajar segala
kau nak kene pelangkong! sape aja kau macam tu?? weyh malu laaa weyh... manusia ape ney? adui.... tolong laaaa.. tu semua tu percakapan dari individu yang mempunyai minda kedana kau tau tak... sebenanye konsep dye macam ney..

REALIZE - kite dah sedar yg kite ade kekurangan
ACCEPT  - kite terima kekurangan kite dgn hati yg terbuka and bukan merendah2kn+ memperkecilkan diri
IMPROVE -
kite dah tau, kite dah terima kite ubah laaaa kekurangan kite.. kalau kite tak pandai, kite belajar, kalau kite miskin kite kerja (yg halal shj dibenarkan demi keeberkatan yew), kalau kite malas, kite ubahla jadi rajin... ckp mmg mcm senang an?? tapi fuh! kau paham2 jela betapa susahnye nak berubah.. betul kata owg bijak pandai... IMPROVEMENT NEEDS SACRIFICE memang menyakitkan suatu perubahan ney... tapi....
  nak improve kte kne ade ney :
            INTENTION
            STRATEGY
            EFFORT
            PRAY

kau mesti ade niat nak improve... well, NIAT ney la kepala segala perubatan.. contoh, kau takkn makan kalau kau tak rse macam nk makn an?? tak pown, kau takkn mandi kalau kau tknk mndi..
so kite niat laaa.. kite nak berubah jdi yg lebih baik.. tapi yg plg penting.. niat kau mesti kerana Allah Taala.. kalau kau berubah sebab awek ke sebb ape ke.. tak kire arrr kau ckp, kau berubah sbb Allah, tpi dlm mse yg sme sbb kekasih hati kau..sbb nak bagi dye yg terbaik... eleyh~ sme jew kowt.... sbb kekasih.. mknenye kau tak ikhlas berubah sebb Allah... hanya pada kata2 je beb. bukan hati kau... kalau kekasih kau bla tgglkn kau? ape jd ngn niat kau untuk berubah??? ha jawab!

strategy - hahahaha.. owg nak tido pown ade strategy tau arkk.. yela.. kang silap golek jatoh katil...  same jgak macam kite yg nak berubah.. kene plan strategy bek punye... kite plan.. kte nk start brubah kat part yg mne... tapi lebih baek kalau kite ubah n baiki blek hubungn kite dgn Allah... tu la permulaan strategy yg plg baek sbb bile kite dah perbaiki hubungn dgn Allah, mesti akn dipermudahkan lagi jalan kite untuk berubah an?? so plan yg len, kowg pk la sndiri.. takkn nk kne suap jgak an???

effort! jgn lupe.. kalau stakat niat and strategy jew tapi usaha hempeh haprak pon tarrraaakkk.. lupakan jela simpan la untuk raya 20 tahun akan dtg.. ae?? huhuhuhu nak usaha ney jgn la just melepaskan batuk ditangga... (macam yg aku pernah buat dulu) hasil ade.. tapi tak sebagus and sebaik yg kite harapkan.. so klau nk hasil yg terbaik.. usahalah semampu kite.. selagi kite tak pernah rasa putus as and ade rse malas. or penat. [berdasarkan pengalaman a.k.a kajian ke atas diri sndiri] remember.. we get back what we've gave..

orait sterusnye doa a.k.a tawakal... kalau dah usaha.. semaksima mgkin...kite doa la supaya usaha kita tadi takkn mengecewakn kite... (tak mgkin la) lagipown.. doa pun satu usaha la seyh.. so dah terbukti... walau apapun,,, usaha tetap penting and terpenting.. 

korang mesti komfem pena dga semua ney mase kat sekolah dulu... alaa mase ceramah motivasi dulu...tapi.. bape ramai yang praktikkan???

dulu mase sekolah..kowg pegi sbb dpt makan free, dpt bwk hp (yela mane ley bwk hp g sek), dpt borak2 ngn membe sek len.. an? an? an? hahaha aku tau laaa..bg yg pompuan, dpt usha mamat sek len, bgitu jgak sebaliknye... kalau dah itu niatnye nak g ceramah motivasi tu... macam mane la nak berkesan ceramah tu syg2 ku..?? 
see,,, terbukti lagi niat tu penting...  

okeyh.. bibik da penat membebel... nak chow dulu la yew... tuh.. DIEOL CHEMISTRY DA LAME MENUNGGU PENOH SETIA KAT SBLAH NEY 
 katenye ;
bile laaaa.. cik akak ney nak siapkan aku ney.... kang jap g tido.. hempeh ak tak dibuatnye...
begitu laaa luahan hati lecture question chemistry aku tuuu..

oke..
THE END 

 

1 comment:

~sToRy aNd StOrY~ said...

UNTUK MENGINGATKAN DIRI JUGAK YEWW

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...