Sunday, February 27, 2011

SetELah SeKiaN LamA

ASSALAMUALAIKUM
orait.. rase nye macam dah lama aku tak post entry kat belooogg ney...
hurm,,, tak tau la nak tulis ape plak.. alahai... loading sungguh kepala ney...
okeyhla... nak share sket,, something yg mungkin owg tak perasan.. (tapi rasenye.. macam owg da tau jew)

bagi aku laa.... nak jadi manusia yg bergune ney tak smestinye kene jadi owg yg pandai dlm akademik, genius thp ghaban, dpt straight A mcm nak heboh satu kampung (tu lg tmbah stu kes; RIAK) senang citer,,,, nak jadi manusia berguna ney, first kite kne tau sape kite kat dunia ney... kite ney hamba Allah SWT, then kite kne tau tujuan hidup kite... kalau setakat tok dunia jew.. mmg tak kemana la.. p mksod ak tak kemana tu.. apa kite dpt mcm harta dunia ney... takkn kite bwk punye mse kat akhirat... silap2 harta tu tuntut blek hak dowg.. yela.. ade yg kaya tapi tak bayar zakat... ape kess?

ade owg slalu ngadu kat aku..
eh,, mcm nak pandai mcm kau? aku ney bce, satu ape pown tak msok... bile nk pandai mcm ney.. mcm mne nak score nt lau asyik tak msok je..
ade yg agk parah...
ak ney tak layak...sbb ak tak pandai... sape la aku ney... spm dpt bape jew...
kdg2 menyirap gak aku dengo... eeee aphal la seyh... cuba bukak sket minda tu... eee kang ak bukak pkai pembuka tin tu kang.. bwu nak terbukak luas ke minda kau tu?? adoiyai...

manusia ney diciptakan dgn sebaik2 kejadian... Allah tu Maha Adil laaaa... kau kalau tak pandai atau bahasa kasarnye.. bodoh dlm akademik.. tak semestinye kau tak pandai segala2nye...
dan sbnanye (mcm lagu yuna la plak) kau tu lebih pndai dr owg yg pandai.. yek arr ade yg pandai akademik.. tapi lau bab kemahiran.. aku bley ckp hempeh! mcm tu jugak sebaliknye... SEE kan adil mcm tu... eee tolong arrr jgn tamak...

ade jgak yang.. mmg serba serbi bijak pandai + bijaksana + segala kepandaian.. tapi... dye tak sesenang owg len an?? so.. masing2 ade kekurangan and kelebihan masing2... manusia ney mmg dilahirkan unik.... paham tak??? Allah Maha Mengetahui sayang oiiii... malah Maha Bijaksana... Maha Adil, Maha Penyayang + Maha Pemurah.. ape lgi kau nak sebut? semua ada...semua nye yg baek2 punye,,, takkn ade yg kurang He is ALWAYS PERFECT! bebeh...

kite kne redha dgn ape yg dah ditakdirka oleh Allah... TAPI! jgn kau ngengade redha dgn stkat ape kau dpt ney... Allah sndiri ade pesan.. USAHA! Allah takkan tolong mengubah nasib hambaNya kalau hambaNya sendiri taknak berusaha mengubahnye... ha! kan... takkan la mentang2 kte da tau kte ni kurang bijak kau pown dgn selmaba badak nye.. g ckp... 
alah. aku dah bodoh... nak buat macam mane.. kalau aku blaja pown aku ttp bodoh. so lebih baik aku tak payah membazir masa pegi belajar segala
kau nak kene pelangkong! sape aja kau macam tu?? weyh malu laaa weyh... manusia ape ney? adui.... tolong laaaa.. tu semua tu percakapan dari individu yang mempunyai minda kedana kau tau tak... sebenanye konsep dye macam ney..

REALIZE - kite dah sedar yg kite ade kekurangan
ACCEPT  - kite terima kekurangan kite dgn hati yg terbuka and bukan merendah2kn+ memperkecilkan diri
IMPROVE -
kite dah tau, kite dah terima kite ubah laaaa kekurangan kite.. kalau kite tak pandai, kite belajar, kalau kite miskin kite kerja (yg halal shj dibenarkan demi keeberkatan yew), kalau kite malas, kite ubahla jadi rajin... ckp mmg mcm senang an?? tapi fuh! kau paham2 jela betapa susahnye nak berubah.. betul kata owg bijak pandai... IMPROVEMENT NEEDS SACRIFICE memang menyakitkan suatu perubahan ney... tapi....
  nak improve kte kne ade ney :
            INTENTION
            STRATEGY
            EFFORT
            PRAY

kau mesti ade niat nak improve... well, NIAT ney la kepala segala perubatan.. contoh, kau takkn makan kalau kau tak rse macam nk makn an?? tak pown, kau takkn mandi kalau kau tknk mndi..
so kite niat laaa.. kite nak berubah jdi yg lebih baik.. tapi yg plg penting.. niat kau mesti kerana Allah Taala.. kalau kau berubah sebab awek ke sebb ape ke.. tak kire arrr kau ckp, kau berubah sbb Allah, tpi dlm mse yg sme sbb kekasih hati kau..sbb nak bagi dye yg terbaik... eleyh~ sme jew kowt.... sbb kekasih.. mknenye kau tak ikhlas berubah sebb Allah... hanya pada kata2 je beb. bukan hati kau... kalau kekasih kau bla tgglkn kau? ape jd ngn niat kau untuk berubah??? ha jawab!

strategy - hahahaha.. owg nak tido pown ade strategy tau arkk.. yela.. kang silap golek jatoh katil...  same jgak macam kite yg nak berubah.. kene plan strategy bek punye... kite plan.. kte nk start brubah kat part yg mne... tapi lebih baek kalau kite ubah n baiki blek hubungn kite dgn Allah... tu la permulaan strategy yg plg baek sbb bile kite dah perbaiki hubungn dgn Allah, mesti akn dipermudahkan lagi jalan kite untuk berubah an?? so plan yg len, kowg pk la sndiri.. takkn nk kne suap jgak an???

effort! jgn lupe.. kalau stakat niat and strategy jew tapi usaha hempeh haprak pon tarrraaakkk.. lupakan jela simpan la untuk raya 20 tahun akan dtg.. ae?? huhuhuhu nak usaha ney jgn la just melepaskan batuk ditangga... (macam yg aku pernah buat dulu) hasil ade.. tapi tak sebagus and sebaik yg kite harapkan.. so klau nk hasil yg terbaik.. usahalah semampu kite.. selagi kite tak pernah rasa putus as and ade rse malas. or penat. [berdasarkan pengalaman a.k.a kajian ke atas diri sndiri] remember.. we get back what we've gave..

orait sterusnye doa a.k.a tawakal... kalau dah usaha.. semaksima mgkin...kite doa la supaya usaha kita tadi takkn mengecewakn kite... (tak mgkin la) lagipown.. doa pun satu usaha la seyh.. so dah terbukti... walau apapun,,, usaha tetap penting and terpenting.. 

korang mesti komfem pena dga semua ney mase kat sekolah dulu... alaa mase ceramah motivasi dulu...tapi.. bape ramai yang praktikkan???

dulu mase sekolah..kowg pegi sbb dpt makan free, dpt bwk hp (yela mane ley bwk hp g sek), dpt borak2 ngn membe sek len.. an? an? an? hahaha aku tau laaa..bg yg pompuan, dpt usha mamat sek len, bgitu jgak sebaliknye... kalau dah itu niatnye nak g ceramah motivasi tu... macam mane la nak berkesan ceramah tu syg2 ku..?? 
see,,, terbukti lagi niat tu penting...  

okeyh.. bibik da penat membebel... nak chow dulu la yew... tuh.. DIEOL CHEMISTRY DA LAME MENUNGGU PENOH SETIA KAT SBLAH NEY 
 katenye ;
bile laaaa.. cik akak ney nak siapkan aku ney.... kang jap g tido.. hempeh ak tak dibuatnye...
begitu laaa luahan hati lecture question chemistry aku tuuu..

oke..
THE END 

 

Sunday, February 20, 2011

uNdeRgOeS LuCuBraTiOn

Assalamualaikum 

terbaek arrhhh! dah lame gile2 ak tak post kat beeloogg.. mak aih.. ney kes berat ney..
mane taknye... sejak beberapa minggu aku telah UNDERGOES LUCUBRATION.. memang rase nk pecah otak aku... almost 3 hari ak tido lmbat berturut2 kau tau taakk!!!

watpe lagi akn.. project BI aku tulaaaa.. plg lmbt aku tido pkol 5.30 pg. ha amek kaoooouuu!
nseb bek ak tak ngntowk pgnyew tu.. ak pown tak paham kenape.. keh3. cume mengalami tekanan otak kerana da hampir menggelegak asyik dok pk jew...

kalau pengorbanan aku tu tak membuahkan hasil... pewh.. memang kompem ak menangis tak berlagu.. nangis golek2... nangis teresak-esak... nangis smpai dah tak ada lagi air mata.. and nangis sampai ak dah tak boleh nangis lagi..

selama aku menjalani kehidupan yang sangat meletihkan tu... macam benda yang aku lalui.. ada satu masa tu aku smpai takde langsung mood. berdiam diri itu adalah langkah terbaik untuk aku masa tu... berdiam smpai aku rse ak dah macam sakit jiwa.

then, ak marah2.. ak tak puas hati dengan lecturer bi aku tu.. ak memang marah gile aarr.. smpai dah nak tahap benci kao tau tak..  p nseb baik ak ney waras lagi and ibu cakap tak baik benci kat ckgu nanti tak berkat belajar.. ak pown lega la sket.. p ak memang down gile tahap badak tercekik..

sampai satu masa iaitu, 12 RABIULAWAL yeah.. mase Maulidur Rasul.. Allah sedarkan aku melalui lagu Dia Kekasih Allah.. ak rse nak menangis mase tu.. Allah jew yang tahu.. waaaa cepat betul Allah bagi petunjuk... mase tu aku terfikir..

dulu mase Rasulullah nak sebarkan Islam, baginda selalu dimaki2 diberi tekanan da sbg. tapi baginda tak pernah marah diorang balik... macam tu laaa ak tersedar,, ak pown terfikir lagi, kalau ak sayang Rasulullah, ak mesti contohi dye.. kalau ak still marah2 lagi, ak dah tak ikot conth Rasulullah.. 

alahai... 
ak pown tak jadi nak marah2.. esoknye, ak ade presentation.. and sekali lagi lecturer ak marah tak pasal2 tak paham aku.. tapi mse tu ak senyum jew.,. ak rse macm tembok.. ape yg dye ckp yang menyakitkan hati aku.. macam mantol blek.. hahahaha aku menang!!!

yeah.. sekarang ney tengah sebok nak completekan keje Math aku tu.. and siapkan DIEOL (chemistry punye program)

^_^v            ^_<          ^_^*          >_<              =.=      =_='         x_x            -_-''              +_#''         

$_$       =D         T_T         O_o           (,")          (",)       ^,^*            @_P             8-)     <3       =P   


THE END 
(SAJE JE LETAK CHARACTERS)        

Sunday, February 13, 2011

talk nonsense???

ASSALAMUALAIKUM...
here another entry...
the serious one...
Get set. Ready. Go.
(advice : read it in calm situation)

I need a best answer and advice.. not only just “bersabar jew...” or “terpulanglaaa mane yg baik..” or whatever.... coz I really hate to here such answer a lot of time...and repeatedly...
I don't know why I've been like this.. maybe I’ve been very tension since..(i don't remember since when) so much work to deal with.. so much tense! now i don't even know what to do... aiyaaarkk
so blurrrr....

Someone's story....
Yesterday of yesterday (hahaha), I've heard a sad news.. my friend's dad had passed away... I know he must be so sad and feeling down... if I were him.. I don't even know what I'm gonna do and what I'm gonna feel... but what can I say is.... life must go on... I know its hard to face it...especially when we lost someone we love... but what can we do... its destiny.. every living thing will die.. that is a fact.. I hope you won't lost your way... even if your father isn't in front of you.. but he always be in your heart.. and I know you can handle this..because I know you so much... =)

And now.. back to my story....

Yesterday... huhuhuh (asyik yesterday jew) angin ape tah... ku tergerak untuk membaca novel tajuk AD & IZ.. kah3. Lawak.lawak. Aku dah lme kowt tak bce novel jiwang2 cintan cintun... hhahaha sejak ak form 1 or form 2 ak da tak bace agy.. mcm wat semak pale ak jew.. jiwang2... coz I know it can be be predicted... macam sinetron indon.. alahai.. its all same... gado pastu becinte pastu ade yg mati.. pastu ade owg ketiga yg suke..pastu balas dendam.. alahai... lau tak pown dye switch sket jew.. same jew kowt... sbb tu ak nek malas nk bce.. keh3. Tapi smalam.. kire pecah rekod arr kan... takpe2... tapi jgn harap arr ak akn become hantu novel plak... takkan nyerrr...impossible.. walaupun owg kate impossible is nothing... but in this case.. impossible is still an impossible... keh3... kejam an??? but what can I say...
its me bebeh!

OKE LAHHH
Another story....
just meet another entry...
this is all for today...
if anything happen..
I'll roger2 my story.....

THE END
weeeeeee~ 6_9''


Sunday, February 6, 2011

mYsElf n MyLifE

predicting something to be happen as we want might be disappointing...
because,,,, we can't predict it correctly.. i always thought that if i want it.. i have to sure that I'll get it..
but I realize that my mistake is i didn't try and put much effort for it... just being sure is not enough.. and its totally wont work..

unconsciously,, i left myself behind... i don't listen to myself.. i don't even care what myself had think, feel and what she want...
I always think about others, but not me...
i can cry for others.. but i refuse to cry for me...
i realize that I've been so cruel to myself...
I'm sorry... Aimi Amirah binti Abd Ajis
I'm really sorry...
I know i am ego.. I always said this to me;
"if you cry,, if there's tears even a little,, you should shame for yourself... you must be strong... you have to.. you're already a big girl.. and a big girl don't cry..."
and the consequence I've got is...i cant cry now.. even there's a hard day I've face.. I'm sure others might think that I'm strong and its good to not cry...
but believe me.. its hurt...
imagine that you're about to cry.. but you hold it until you cant cry anymore... and it happen often.. you would absolutely feels so hurt in your deep heart... and that.... i realize I've done a bad thing to myself.. I've torched myself... and believe me.. I'm facing the consequence...
* * * * * * *

whenever I'm at the top.. I'm sure that I'll going down anytime without giving me a warn..
and whenever I'm at the bottom,,, I've to be sure that I'll be at the top again...
that's how life continue..

I believe my God... My only one; ALLAH...
I know.. it must be a silver shining behind the storm...
and i live my life base on that... i won't feel disappointed... if i do so.. i would say "no. stop feeling disappointed... there must be a good thing happen after this.. believe Him..."
and then.. I'll put myself in a correct way.. by praying to Him.. asking for His guide..

my purpose for this entry is... i wanna say that...
be honest to yourself 
don't hurt yourself
believe ALLAH
and believe your destiny
don't forget to put an effort for every single dream you dream for.. 

 
 

Friday, February 4, 2011

LaLaLa~

Weeeee~
aryney.... jejalan g Angsana hehehe..
walaupun takde beli byk barang..
tapi....bole laaa...
at least dpt releasekan tensionku...
kuhkuhkuh
kitowg grak pkol 2.30ptg
smpai jew.... kitowg pergi straight to kedai buku BADAN
beli Eein punye buku..
membaca amalan mulia =)

smart ark???

mysteryyyyyyy~

bahasa jiwa bangsa


perh.. masok kedai tu... ak da rse pening pale..
sebab terlalu excited tgok byk buku yang best2.
Hahahahaha
last2 ak beli la satu buku jgak.. tok menghilangkan gian
(menghilangkan gian???)
hahahah yew arrr... da lme tak beli buku baru..
keh3

seronok2
then kitowg pown pegi la makan kat KFC
hehehehe yang ney mmg da lame gile aku tak mkn kat KFC
hahahaha.
ayh excited nk mkn

control arr tu arn...

yeah! rakus

sedap hingga menjilat jari.. oooyeaH~

Lepas tu...ibu g beli cd NGANGKUNG (yg menjadi pujaan adik2ku)
ceett! *smpai adek aku sbot NGONGKENG*

ngongkeng ???


Pastu ape agy.... turn ibu plak melepaskan giannya,,
pegi kedai ROMANTICA
beli mug.. memang cnteekkkk~
hehehehehe
kegilaan ibunda ku


sudah tu.. balik laaa.. tak gheti2 agy??
huhuhuhu kitowg pegi umah busu plak.. ambik adik2 ak si ALIP ngn ANIQ
seronok sgt g BP mndi kat WET WORLD
ceehh!
Tak gheti2 nak balik???

THE END

Tuesday, February 1, 2011

ArRiVal~

orait!!!
happy Chinese new year okay~ hehehe
and now....
ak tga melepak sambil meng"ON9"
 this is because ak sedang bercuti.. ooooyeeeehhhh~
hehehehe.. seronok.seronok.seronok

bergerak.... pkol 4.30 ptg..
hehehehe... bas tu alahai.. punyelah slow motion,,,
p yg peliknyew.. ley smpai awal kat larkin..
hehehehe
then... kat dlm bas tgok citer mantra..
fuh.. da macam kat panggung wayang mini.. kekekekeke

best.. memang ak rse dlm bas tu ak ngn membe2 jew yg kecoh gile..
ngeh3.
then ak smpai umah larkin about 6.40ptg.. hehehehe best tak??
then tumpang FYza... thanks yew membe.. heheheheh
oraitlaa....
nak relax2 keyh..
nak ambik feel holiday..
keh3  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...