Tuesday, December 7, 2010

nak jdi ala2 psikik???

mesti ramai yang berangan nak jadi orang yang boleh bace fikiran orang lain ala macam dlm citer2 tu... hehehehe.. ataupun nak jdi mcm org yang boleh tau ape yg akn berlaku tak pown jd org yang boley tau ape yg berlaku pada orang lain yang berada jauh dari kita.. hurm....
semua tu boley... sebab saye ade baca kat satu article pasal mind power...
hurrrrmmmmmm.. macam menarik...tapi semua tu masih dalam kajian laaa.. tak berani nak post kat sini.. takowt salah..kang abes maia di ban.. kui3

hahaha neway.. sye slalu gak buat... bukan nk bengge diri else.. cume nak share jew...
pernah tak korang teringin nak tau ape yg si dia buat kat tmpt dia?? 
(si dia tuu could be anyone mb ur fmily or friends or ur lover) 
pernah tak korang teringin nak tau baju wrne ape yg dia pakai?? hahahaha
(cm sengal je persoalan ak)
pernah tak korang terdetik sesuatu and it happen right after that and it is true mcm yg korang terdetik tu??
(sorry,, grammar BM tak betol)

haaa... bunyi mcm suspen jew....
maia slalu praktikkn especially bile maia rindu sgt kat si dia (could be my friends or family or he)..
ape yg maia wat is just igt kat dye bayangkan and.. BLINK! i saw them.. tp yg penting mesti fokus and peka dgn situasi, tau bezakan khayalan dgn kenyataan dlm bntuk bayangan and mesti ikut gerak hati..
contohnye laaa.... maia slalu gak rindu kat ibu.. especially masakan dia.. hahahaha.. then maia fikir pasal ibu tga masak kat umah.... yelaa maia kan jauh dr fmily.. hehehe then, i can smell curry.. hahaha

lagi satu contoh,, maia slalu dpt tau ape yg dia buat even dia actually jaauh dr maia.. smpai kekadang dia takut,, dia igt maia ade 'bela2'.. apedaaa mane boleh.. DOSA!! dia slalu tanye.. "macam mane aimi boleh tau semua yang org buat??"
hehehe aimi senyum jew.. coz tak tau nak jwb sebb mmg takde jwpn.. hahah

sebenarnya... maia bukanlah psikik...maia bukan jugak ahli nujum or else and takde bela2 pown..

ape yg maia buat is.... be peka keadaan sekeliling, cuba menghayati alam supye kite tenang and focus..
kalau maia nak tau sesuatu yang maia tak tau lagi.. maia akan cube fikirkan benda yg maia nak tau tu, tak kire la dlm bentuk ape pown.. contohnye bygn, ciri2 or ape2 yg berkaitan dgn bnda tu.. mse tu gerak aty maia akan ckp ape bnde tu.. cth yg mcm nak tau baju wrne ape yg dia pakai.. then maia akan wat list wrne dlm otak.. and cube interpret satu2.. and mse tu la gerak aty memainkan peranan yg penting.. gerak aty akan wat maia pleyh wrne yg dia mgkin pakai.. tapi awas! korang kne focus n peka.. kalau hnye skadar main2 and nak tunjuk lagak.. believe me it wont work.. sbb fktor persekitaran akn mbuatkan korang hilang fokus. 
bile korang dah fokus n be peka.. mase tu gerak aty akn jd mken kuat.. korang akn rse getaran jntung yang berdebar2 tapi ianya tidak laju.. and korang akn pleyh jawapan yang betul..
InsyaAllah..
tapi jgn plak gune mse nak jwb peperiksaan.. itu boleh dikategorikan manusia dungu yang malas.
 tapi kalau macam dh stuck sgt.. (especially MCQ) mmg takley nak pk.. try arr... komfem tak jadi. hahaha sbb kalau dah otak takley nak pk cmne nak fokus n peka.. lagipun bnda tu kite blaja n ade dlm buku, its a fact! susa sket nak wat yew.. 

tapi ney semua ikut pengalaman maia jew.. sbb Alhamdulillah slme maia prktikkn mcm menjdi jew.. tak semua bnde ley jd dgn sekelip mata kne usaha n msti diizinkan Allah.. lagipun byk psal manusia yang belum diterokai kan? kan? hehehe.. ilmu Allah tu luas.. and manusia diberi anugerah yang bnyk..kajilah.. and lagi satu bile dah dpt ape yg kite nak jgn pulak kite bongkak..
ha. lagi satu peringatan... care peka and focus ney boley dipraktikkn mse belajar and untuk capai cita.. InsyaAllah bley membantu..yela sbb kite nak capai cita2 ney bukannye mudah.. jauh perjalanan nak menuju ke cita2 kite tu.. so,, kalau kite ley amalkan untuk jadi "ala2 psikik" lebih baik kite praktikkan untuk capai cita2.. kan? kan?
wallahu'alam..

*imagination is more important than knowledge - Albert Einstein*

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...