Tuesday, December 7, 2010

nak jdi ala2 psikik???

mesti ramai yang berangan nak jadi orang yang boleh bace fikiran orang lain ala macam dlm citer2 tu... hehehehe.. ataupun nak jdi mcm org yang boleh tau ape yg akn berlaku tak pown jd org yang boley tau ape yg berlaku pada orang lain yang berada jauh dari kita.. hurm....
semua tu boley... sebab saye ade baca kat satu article pasal mind power...
hurrrrmmmmmm.. macam menarik...tapi semua tu masih dalam kajian laaa.. tak berani nak post kat sini.. takowt salah..kang abes maia di ban.. kui3

hahaha neway.. sye slalu gak buat... bukan nk bengge diri else.. cume nak share jew...
pernah tak korang teringin nak tau ape yg si dia buat kat tmpt dia?? 
(si dia tuu could be anyone mb ur fmily or friends or ur lover) 
pernah tak korang teringin nak tau baju wrne ape yg dia pakai?? hahahaha
(cm sengal je persoalan ak)
pernah tak korang terdetik sesuatu and it happen right after that and it is true mcm yg korang terdetik tu??
(sorry,, grammar BM tak betol)

haaa... bunyi mcm suspen jew....
maia slalu praktikkn especially bile maia rindu sgt kat si dia (could be my friends or family or he)..
ape yg maia wat is just igt kat dye bayangkan and.. BLINK! i saw them.. tp yg penting mesti fokus and peka dgn situasi, tau bezakan khayalan dgn kenyataan dlm bntuk bayangan and mesti ikut gerak hati..
contohnye laaa.... maia slalu gak rindu kat ibu.. especially masakan dia.. hahahaha.. then maia fikir pasal ibu tga masak kat umah.... yelaa maia kan jauh dr fmily.. hehehe then, i can smell curry.. hahaha

lagi satu contoh,, maia slalu dpt tau ape yg dia buat even dia actually jaauh dr maia.. smpai kekadang dia takut,, dia igt maia ade 'bela2'.. apedaaa mane boleh.. DOSA!! dia slalu tanye.. "macam mane aimi boleh tau semua yang org buat??"
hehehe aimi senyum jew.. coz tak tau nak jwb sebb mmg takde jwpn.. hahah

sebenarnya... maia bukanlah psikik...maia bukan jugak ahli nujum or else and takde bela2 pown..

ape yg maia buat is.... be peka keadaan sekeliling, cuba menghayati alam supye kite tenang and focus..
kalau maia nak tau sesuatu yang maia tak tau lagi.. maia akan cube fikirkan benda yg maia nak tau tu, tak kire la dlm bentuk ape pown.. contohnye bygn, ciri2 or ape2 yg berkaitan dgn bnda tu.. mse tu gerak aty maia akan ckp ape bnde tu.. cth yg mcm nak tau baju wrne ape yg dia pakai.. then maia akan wat list wrne dlm otak.. and cube interpret satu2.. and mse tu la gerak aty memainkan peranan yg penting.. gerak aty akan wat maia pleyh wrne yg dia mgkin pakai.. tapi awas! korang kne focus n peka.. kalau hnye skadar main2 and nak tunjuk lagak.. believe me it wont work.. sbb fktor persekitaran akn mbuatkan korang hilang fokus. 
bile korang dah fokus n be peka.. mase tu gerak aty akn jd mken kuat.. korang akn rse getaran jntung yang berdebar2 tapi ianya tidak laju.. and korang akn pleyh jawapan yang betul..
InsyaAllah..
tapi jgn plak gune mse nak jwb peperiksaan.. itu boleh dikategorikan manusia dungu yang malas.
 tapi kalau macam dh stuck sgt.. (especially MCQ) mmg takley nak pk.. try arr... komfem tak jadi. hahaha sbb kalau dah otak takley nak pk cmne nak fokus n peka.. lagipun bnda tu kite blaja n ade dlm buku, its a fact! susa sket nak wat yew.. 

tapi ney semua ikut pengalaman maia jew.. sbb Alhamdulillah slme maia prktikkn mcm menjdi jew.. tak semua bnde ley jd dgn sekelip mata kne usaha n msti diizinkan Allah.. lagipun byk psal manusia yang belum diterokai kan? kan? hehehe.. ilmu Allah tu luas.. and manusia diberi anugerah yang bnyk..kajilah.. and lagi satu bile dah dpt ape yg kite nak jgn pulak kite bongkak..
ha. lagi satu peringatan... care peka and focus ney boley dipraktikkn mse belajar and untuk capai cita.. InsyaAllah bley membantu..yela sbb kite nak capai cita2 ney bukannye mudah.. jauh perjalanan nak menuju ke cita2 kite tu.. so,, kalau kite ley amalkan untuk jadi "ala2 psikik" lebih baik kite praktikkan untuk capai cita2.. kan? kan?
wallahu'alam..

*imagination is more important than knowledge - Albert Einstein*

selamat pengantin baru!!!

ak yang menyemak

adekku turut serta

hahaha interframe


ku dan kazen ku

pelamin


abd aziz
nur zaliffa














orait.. gambar menceritakan segalanya...
so tak perlulah ak jelaskan segalanya...
yang penting semua ni berlaku pada 5hb Disember 2010..
orait..
{tetibe terase nak kawen}
**bile la turn ak ek??**
-ungkapan manusia gedik-

Monday, November 22, 2010

seronok bersama AR crew


setelah sekian lame ak tak bertemu dengan membe AR crew… akhirnya kami dapat kembali bersuke ria bersama pada 20 hb November 2010.. hehehehe AR crew is the best.. walaupun ade antre ahli crew yg tak hadir atas sebab2 tertentu.. ngeeee~
bersame2 menaiki kereta kepunyaan Epul n Luffy.. hehehe 10 lbey kami bertolak.. dan smpai lebih kurang nak kat tgahhari.. heheheheh.. senarai ahli crew yang terlibat:
  • aimi
  • mira
  • intan
  • aishamira
  • fyza
  • af
  • epul
  • luffy
  • shamim
  • izat helmi
  • daffi
dan tmbah lagi sowg ahli.. membe Daffi (malangnye tidak mengenalkan diri kepada kami) salahkan Daffi sebb tak kenalkan kawan dye… hehehehehe.. kami pown beli la tiket citer hantu.. LET ME IN.. “best” [eyy seumur hidup ak, ak tak pernah tgok wayang yg sgt lame gile nak habis.. mb sebab boring sangat] orait sambung citer..
hbes je tgok wayang masing2 wat hal sendiri.. hahahai.. bershopping tak igt dunie.. ye kowt.. kui3. ak pown shopping la sket2.. sket je.. nak beli something p cam tak berkenan.. alahai.. takpe laaaa… next time aje..
and plus! bile dah bersame ape lg photo shoot la an? hehehehe tempat plg ideal hahahaha byase la remaje skg mestilah kat dlm toilet.. ngah3.
setelah penat berjalan dan mencuci mata melihat macam2 barang yang dijual kat situ.. kami pown pulang dengan hati yang gembira….hehehehe ayat untuk citer dongeng **live happily ever after**
 Aimi saje.009
hehehehehe…
Aimi saje.010
ceyh.. control!
Aimi saje.022
baju yang ak beli untuk ak ngn adik ak…
Aimi saje.011





mase ak nga praktikal jd papparazzi..












Tuesday, November 9, 2010

otak ku kembali berkerja!

orait! hehehe ups..bagi salam..
Assalamualaikum...
orait.. hari ney first kuliah.. huhuhu chemistry, math and biology...
not bad...hahahaha.. mlz senanye ak nak tulis pcl ape yg ak tak suke tkowt nanti owg salah faham... agypown tak salah ambik perkara yg positif disebalik perkare yg tek best yg berlaku an???
(ape yang aku mengarowt dan membebel ney??)
orait tadi cume nak cakap...tak payah pk sgt pacal ape yang kite tak suke.. just go with the flow and enjoy hari yang kite lalui.. walaupown ade byk dugaan... coz dugaan tu laaaaa yg akan wat kite senyum bile teringat balik...
hehehehehe..
nampak nye macam da lari dari topik...
neway tadi chemist blja THERMOCHEMISTRY...bersama Pn. Azlina
best! TERBAIK PUNYE!
pastu blaja CELL DIVISION...bersama Pn. Azlina bt Ruhani...
best jgak!
and then CONIC SECTION...bersame Pn Harnita 
oke2 aje coz..sem lepas tutorial dgn die.. so da tau dye tu cmne...hehehehehe
these are bakal pakwe aku...
jeng..
jeng...








jeng...


TOINK!
 buku tutorial CHEMISTRY YANG TERCHINTA

 buku BIOLOGI YANG TERSAYANG...
orait bbeh.. thats all...
ngehehehehehehe
selamat menempuh lembah ke'tension'an dgn penuh kesabaran dan kegembiraan!!!
Assalamualaikum...

Monday, November 8, 2010

permulaan semester dua

Assalamualaikum... (nak mule kene bagi salam)
ak igtkan semester dua ney akan bermula dengan something yang tak best...hahaha.. neway congrats to pihak HEP KMJ yang da sediakan program utnk kitorang for the beginning of sem 2..
well, lau nak tau.. hari ney budak2 hayat ade program gotong-royong (menanam pokok) hehehe..
bile difikir balik,, bagus jugak dia buat program macam ney tok kite.. coz takde la boring sangat dok dlm bilik takde wat pape..hanye orang yang berfikiran kedana je yang fikir 'tidur lebih baik daripada buat gotong-royong ney' 'malas arh buat penat jew'... huhuhuhu kadang ak rse nak penyepak jew manusia yang ckp macam tu..
NEGATIVE SGT! ape nak jadi???

orait. tapi yang tak bestnye pown ade jgak...hahaha.. pokok yang nak ditanam tu takde la banyak mane lau nak di comparekan dengan jumlah pelajar hayat.. hahah part yang ak rse cam klaka sket is kat tempat yang group ak kne tanam pokok tu ade ade 8group (termasok group ak) tapi pokok yang kitorang kne tanam tu ade berape je..takkan satu pokok sepuloh org yang handle.. hahahaha.. hey, klaka betol.. dak praktikum yang takde wat pape tu cbe la cari something tok dibuat,, and kononnye menonjolkan diri la tuu.. hahaha
sebabnye......

tadi,, kitorang berkumpul....pastu ade cikgu tu paggil dak praktikum lain tolong tanamkan pokok kat tempat lain.. malangnye,, kump praktikum ak yang dok tercongok depan cikgu tu macam invisible.. padahal ckgu tu da tgok kat tmpat kitorang 3kali.. tapi macam tak nmpak kitorang.. last2 kitorang yang pergi kat ckgu tu.. beriye nk tolong.. siap tnye lg pasni nak wat ape...hahahaha so dptla peluang kitorang menanam pokok bunge kertas kat tepi jalan.. hehehehe.. kire berbaloi la sket kitorang twon n penat2 wat senam robik.. kih6
tapi sebenarnye selebihnye,, kitorang penat melihat jew... kate org zaman dulu2 kan... berat mate memandang.. see! tengok org menanam pokok pown da penat tau..so hargailah usaha kami yang melihat ney... kire famous jugak la org yang dilihat tu...(ye la tu..huh)
hehehehehe *gelak penuh muslihat*

 signboard blok A.. hehehehe ambik kesempatan jap

 orait! sape nak gunting rambut mai dtg...

 berusaha menanam pokok bunga kertas

alahai.. ade mandor tak bertauliah plak kat sini...
kui..kui..kui

b.t.w aryney.. ak ley wat conclusion sebagai permulaan semester yang menyeronokkan bersame kengkawan..

orait.. esok giliran budak akaun ngn fizik plak bergotong-royong.. hehehehe.. 

p/s: kepade kengkawan.. jangan la merungut sebab gotong-royong ney... ney la antre kenangan and sumbangan korang tok KMJ yang ak pasti akan jadi kenangan manis tok korang.. ley jgak share2 kat cucu cicit nanti.. ngeh3.
bagos peee aktiviti ney ley mengeratkan hubungan antre lecturer ngn pelajar.. bwu la kite ley hidop harmoni...
(cewah... cam ye je ak ney)
orait bebeh! penat membebel (dalam bahase saintifik atau bahase formalnye is menaip) thats all la for this freezing night
Assalamualaikum..( habis pown same yew)

Sunday, November 7, 2010

akhirnyew~

akhirnye... sampai jugak aku di KMJ yang terchenta....
tepat jam 2.30ptg ak bertolak dari rumah dengan segala macam perasaan yang berbaur... hepi, sedih, terkilan, sebak dan sbagainye.. semua tu da jadi satu.. tapi almost semua perasaan is yang sedih laaa....
sebab tinggalkan rumah, bilik, dapur, toilet, and tv yang sgt disayangi tuuu....

kalau diikutkan hati nak aje ak duduk je kat rumah taknak balik KMJ agy....
tapi bile pikir balik pacal cite2 ak and tanggungjawab aku sebagai anak yang akan berbakti pada ibu bapanya, ak korbankan juga kehendak hati tu.. demi cita2 ak...
ak nekad, bagi aku bersedih2 sekarang bergumbira kemudian.. 
[peribahasa yang aku cipta]

makne nye sekarang,, ak akan jadikan KMJ satu cabaran unutk ak mencapai kejayaan...
chaiyok aimi!!!
aku harap dengan segala pengorbanan ak Allah akan balas dengan kejayaan. ak yakin pada Allah..
InsyaAllah ak akan berjaya juga akhirnye..

Ha. tetibe terasa ade mood nak bercerite...
tadi mase dalam perjalanan ke Tangkak... kalau tak silap aku highway Pagoh (kowt) hujan renyai2..
sekali ade exident.. alahai bengap betol sape yang bawak keta tu.. lau nak tau excident nye just tersodok keta depan jew... aduyai... len kali bawak keta tu jangan nak speed jew...
yang peliknyew... sepanjang highway tu ade tige excident [tu mmg takley bla]...jarak excident bwu bape meter...plak tu excident type yg sme.. cam sengal la plak...
adush. bengkek je ak rse...

oleh itu... kepada semua pemandu yang berhemah kat luar tu.. agak2 lau nak speed...hati2 sket.. nanti da excident jgn plak nak salahkan owg len.. tgok dulu diri sendiri tu betul ke tak...
kalau semua pemandu Malaysia beringat2 mase bawak keta and selalu nilai diri sendiri dulu plus, pentingkan disiplin diri..For sure! kadar kemalangan semakin laaaaaa berkurang...

orait bebeh!
da penat menaip.. lau ade entri len,, ak post yew...
salam dari perantauan (dari KMJ je)
love you ibu, love you ayah, love you my family and love you my dear hensem boy Ayie...
LOVE YOU ALL ALWAYS AND FOREVER..

Friday, November 5, 2010

saat pedih..

kematian..
satu detik dan peristiwa yang sangat memilukan hati..
namun siapalah kita untuk mengelak bahkan untuk melawan takdir yang telah ditetapkan oleh Allah S.W.T
ia memang menyakitkan tapi.. bukankah sudah lumrah alam setiap yang hidup akan mati jua akhirnya...

3/11/10.... ak pergi ke kg rahmat di batu pahat untuk melawat kerana ada kematian.. keluarga arwah boleh dikatakan keluarga ak jgak sebab dia besan nenek ak...
nk di pendekkan cerita......
*tak pyah nk pendek lagi coz mmg da hbes citernye*
hahahaha...
cume ap yg ak try ktekn is ak terasa msih sgt beruntung dapat hidup lagi...
penah gak terasa nak mati coz tak tau npe ak rindu dgn yang ATAS....
tapi bile dipikirkan balik.... cukup ke amalan ak selame ney??
cukup ke pahal ak yang akan ak bawak time ak da mati nanti??
layak ke ak nak rindu kat dye sedangkan amalan ak macam ape....??


aku sedar... semua tu masih tak cukup... sebab tu Allah kasi ak peluang lagi tok hidup...
sihat.....senang....ade family....ade kengkawan yang baik...
semua untuk ak supaya ak dapat tambah amalan n pahala ak...
bile smpai msenye... barulah Dia jemput aku....
[tacing plak aku ney]


orang kata saat kematian tu adalah saat yang sgt mnyakitkan coz sedangkan Rasulullah sendiri  merasa sakitnye saat nyawa dicabut.. apatah lagi kite yang selalu lakukan dosa...yang besar plak tu...
mesti lagi sakit yang tak terhingga malah tak terbayangkan...
uisy... takutnyew....

rupenye.. mase kite ney singkat sangat2..
walaupown dah berpuluh2 tahun kite hidup.. tapi bile smpai mse untuk kite tggalkan dunia yang fana ney... *ayt dramatik sket* mase tulah kite rse mase kite kat dunia ney sgt singkat.. mse tu lah kite rse yang kite tak sempat buat amal banyak2...dan mase tu jugaklah kite rse menyesal sebab layan duniawi terlebih2...
sesungguhnye....mase tu kite takkan sempat buat ape2....
MasyaAllah.. takutnye saat tu...
hanya amalan kite yang boleh membantu kite mase tu....

semoga kita semua sedar akan kesilapan yang telah kite lakukan...
semoga juga kita mampu menjadi hamba Allah yang terbaik....




orait bebeh....
same2lah kite doakan kebahagian kite di dunia dan di akhirat....
amin....
nak share sket......
kite selalu sedekahkan Al-Fatihah tok owg len...
tapi kite terlupe nak sedekahkan Al-Fatihah tok diri kite sendiri...
kesian roh kite......
zahir kite, kite bagi makan smpai gemuk.. tapi...
rohani kite kurus tak dapat makan pown...
so tu kire salah satu cre nak bagi rohani kite makanan....
hehehehehe....


sekadar mengingatkan....
InsyaAllah...

Tuesday, November 2, 2010

marvellous~

hari ney best~
aku dapat masak nasi ayam....
coz ibu dapat order tok wat nasi ayam 40 bungkus...tok budak2 sek rendah... boleh la tu....
tapi experience paling best yang aku dapat is masak nasi ayam dalam kuantiti yang banyak.. what a pleasure....
hahahaha.. pasni ley la aku try masak nasi ayam without pantauan dari ibu.. hehehehe...
and dapat la aku masak nasi ayam sebiji macam ibu masak... hehehe coz bagi aku dalam banyak2 nasi ayam yang aku pernah rase.. nasi ibu aku lagi sedap daripada yang kat kedai or hotel yang mewah2 tu..
betol.... aku tak mengampu or just nak sedapkan cerite....
tak percaya try ar.. mesti terangkat punyer~
nasi ayam ibu aku memang first class punyew....takde sape ley lawan.... 
ngahahahahahahahaahha [gelak yang teramat kejam]

Monday, November 1, 2010

fuh!!!

akhirnya!!!!!! hahahaha.. apelaaa aimi ney.... ade ke patot terlupe sekejap email address... hahahaha..hey~
oleh kerana ter"hilang" ingatan sekejap semalam.... tak dapat na update..
semalam.... agak seronok.. walaupun takde laaaa gempak sangat but... going out wif my mom is still the best thing i've done...
smlm pegi sakan kat kota masai.. teman ibu beli barang..huhuhu..dapat makan ais krim..
WUHUUUU! setelah sekian lama terkurung di KMJ ku yang "terchenta" akhirnye ak dapat makan ais krim Cornetto... [what a pleasure...ahhhh~] 
**muke menggoda** hahahaha

p sorry leee takde gmbo...
ngeeee~ ssbb da terlalu excited...
huhuhuhu...



cuti sem1 ney.. walaupon skejap.. tapi sgt best walaupown tak jejalanngn membe2 sbb.... rindu kat rumah n family still tak hbes agy... walaupown tak g jejalan memane...[kegawatan ekonomi rumah tangga] tapi.. duduk lepak2 kat rumah dah cukup seronok untuk ak malah lebih seronok daripada menjelajah mall ngn membe... tanpa hala tuju n hnye membuang duit..{ups, sorry.. bukan mksodnye sye tak suke jejalan ngn kengkawan ye kwn2! hehehe}
 kenapa ak kate lebih seronok??? sebab dekat matrik......macam ney la suasananye....

* bangon awl*
*pergi perhimpunan pagi*
 *masok kelas... tutoran/kuliah*
*mengaktifkan segala nerve cell dlm otak utk digest segala input n syllabus*
*buat revision or tutorial so that lebih faham n mahir*
*rehat sekejap*
*sambung balik kerja.. or wat assignment*
*rehat sekejap*
*smbung balik kerja*
*tidur*
{cycle is repeated}
[kalau exam]
skip utk rehat sangat byk sebab.. mse tok study digandekan.. so kne gndekan rehat gak..
mu gile....nak straight jew.... mati kekejangan otak ku...
kire directly proportional laaa... hehehehehehe

back to our topic,
ha macam tu la seksanye ak...
so duduk kat umah ney ley wat ak hilang segala tension yg ak dapat mse sepanjang semester satu...
hahahahahahahahaha.. what a pleasure~ 
*gelak kejam*
neway.. ney je kowt entri ak stakat ney... nanti lau de pape agy ak gtau kau tau my dear lovely blog..
huhuhuhu

Sunday, October 31, 2010

my first blog!!!

akhirnye...... terbukak jugak pintu hati ney nak wat blog..
kalau tak mesti akn cakap.... "hurm... watpe nak wat blog.... macam wasting jew.." 
tapi...... akhirnye buat jgak...
huhuhuhu..
agak seronok la jugak......
nak kene ltak kat diary ney... tarikh bertuah ak wat blog.. hahahahaha
neway... hope.. i'll have a nice day wif my blog...! 
wee~ ^_^v
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...